Toți candidații la funcția de Procuror General au rămas în cursă și sunt așteptați la interviu
Deocamdată, nu se știe cine îl va numi în funcție pe noul procuror general, întrucât deputații încă nu au modificat Constituția ca să îi ofere această prerogativă președintelui, așa cum stipulează noua Lege a Procuraturii.
Proiectul de lege de modificare a Constituției, astfel încât procurorul general să fie numit de către președintele Republicii Moldova, ar urma să fie pus pe ordinea de zi a Parlamentului fie la ședința de săptămâna aceasta, fie, cel târziu, săptămâna viitoare.
Potrivit vice-președintelui Comisiei juridice a legislativului, democratul Sergiu Sîrbu, proiectul a fost avizat de mai multe comisii parlamentare, iar Comisia juridică ar urma să examineze raportul pe baza acestui proiect mâine, 24 noiembrie.
Toți cei șase candidați sunt apți din punct de vedere medical, conform unor certificate eliberate de o Comisie care le-a verificat starea de sănătate, după cum s-a decis în cadrul ședinței de ieri, 22 noiembrie, a Consiliului Superior al Procurorilor. De asemenea, ei corespund criteriilor de integritate, ca urmare a avizelor din partea Serviciului de Informații și Securitate după ce au fost testați la poligraf.
Cei șase candidați sunt actualul procuror general interimar Eduard Harunjen, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, adjuncţii procurorului general Iurie Garaba şi Igor Serbinov, procurorul municipiului Chişinău, Igor Popa şi Ruslan Caşu, procuror în cadrul Procuraturii sectorului Ciocana.
Potrivit noii Legi, Procurorul General este numit în funcție de președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, dar pentru aceasta trebuie modificată Constituția. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, dispozițiile tranzitorii ale legii spun că procurorul general este numit de către președintele Parlamentului.
Noul procuror general va avea competența de a numi și promova în funcții pe ceilalți procurori. Urmărirea penală împotriva unui procuror va putea fi pornită numai de către Procurorul General, iar urmărirea penală împotriva Procurorului General – doar de către procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor.
Procurorul General va fi numit în funcție pentru un singur mandat de 7 ani, dar își va putea continua activitatea în orice funcție de procuror vacantă, aleasă de el, fiind numit fără concurs.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!