Social

Totul despre ceai

Ceaiul curata arterele, ajuta la slabit si este o buna terapie impotriva stresului. Nutritionistii il recomanda celor cu colesterolul crescut, persoanelor cu probleme de greutate, dar si celor care sufera de insomnii.

Ceaiul verde sau de hibiscus, ceaiul alb sau cel de musetel sunt sortimente care va ajuta sa reduceti grasimile din sange. Totodata, ele accelereaza metabolismul, ajutand la slabit. Pentru calmare, sunt recomandate ceaiurile de tei, lavanda, valeriana, coriandru, menta, fenicul, cele din fructe de paducel si cele din radacina de hamei. Spre deosebire de cafea, ceaiul nu creste tensiunea si nu excita sistemul
nervos. Si cardiacii pot beneficia de pe urma acestor „licori sedative”, deoarece ele iriga vasele de sange. „Sunt multe combinatii de ceaiuri pe care le puteti face.

Ceaiul in sine este un spectacol de arome, de savoare si de varietate. Cred ca pentru fiecare stare de spirit, puteti alege un sortiment de ceai”, spune Alexandra Popovici, patroana de ceainarie din Bucuresti. Specialistii in nutritie recomanda ceaiurile fierte, in locul celor imbuteliate, pentru a evita excesul de calorii si zahar. Dintre toate tipurile de ceai sunt considerate pure ceaiurile: verde, negru, alb. „Pentru dimineata, recomand ceaiul negru, deoarece are cofeina si invioreaza, iar pentru restul zilei, puteti incerca ceaiul verde, un bun tonic pentru organism. Pe acesta il puteti combina cu petale de trandafir, lamaie si condimente. Veti obtine un evantai intreg de arome”, mai spune Alexandra Popovici. Ceaiurile pot fi condimentate cu piper, cuisoare si scortisoara, gustul fiind unul deosebit.

Obtinut din frunze fermentate, ceaiul negru contine cea mai mare concentratie de cofeina. Este benefic si pentru plamanii expusi fumului de tigara si reduce riscul producerii atacurilor cerebrale. Despre ceaiul alb specialistii spun ca are cele mai multe proprietati anticancer si ca este bun pentru slabit, iar despre cel verde, ca previne infundarea arterelor, reduce riscul aparitiei bolilor de memorie si pe cel al atacurilor de inima. De asemenea, studiile arata ca ceaiul verde poate fi de folos in tratarea problemelor cu vezica urinara, stomacul ori pancreasul. Ceaiul pu-erh este obtinut din frunze imbatranite si fermentate. Un studiu realizat pe animale a demonstrat ca ceaiul pu-erh se asemana ceaiului negru si ajuta la scaderea greutatii si a nivelului de colesterol. Spre deosebire de cafea, ceaiul nu contine grasimi. „Cand cafeaua se incalzeste treptat, se elibereaza doi compusi, gasol si cafestol, care o fac mai buna la gust, dar si mai nesanatoasa”, explica medicul nutritionist Alina Jiletcovici, amintind ca principalul risc il constituie cresterea grasimilor din sange. La ceai, nu exista acest risc. Ca indulcitor, mierea este cea mai buna solutie.

Dupa www.evz.ro

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *