Criza

Transferurile bănești de peste hotare către persoane fizice au coborît în 2016 la cel mai jos nivel din ultimii zece ani

Persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) au primit anul trecut prin băncile din Republica Moldova mijloace bănești în sumă echivalentă cu 1 miliard 79 milioane de dolari SUA, cu 4,5 la sută mai puțin decît în anul precedent, informează MOLDPRES cu referire la date făcute publice astăzi de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Potrivit datelor BNM, cea mai mare parte a transferurilor, respectiv, 50,5 la sută din total a fost efectuată în anul trecut în dolari SUA, 36,5 la sută – în euro, iar rubla rusească a coborît ca pondere de la 24,8 la sută în 2015 la 13,0 la sută în anul trecut.

Fluctuațiile cursului de schimb al valutelor originale față de dolarul SUA, precum și diminuarea efectivă a transferurilor au contribuit la scăderea transferurilor.

Expertul IDIS ”Viitorul”, Sergiu Gaibu, explică reducerea remiterilor prin criza care afectat economia rusească în ultimii ani, ca urmare, ponderea rublei s-a redus de la un maxim de 36,1 la sută din transferuri în 2014, la 13 la sută în anul 2016. Pe de altă parte, Federația Rusă promovează o politică imigraționistă restrictivă, în urma căreia zeci de mii de moldoveni și-au pierdut locurile de muncă. Totodată, are loc o reîntregire a familiilor celor plecați în Occident, iar ca rezultat sînt trimiși mai puțini bani acasă. Expertul financiar nu exclude și faptul că un efect negativ a avut și criza bancară din Republica Moldova.

Potrivit datelor BNM, nivelul maxim al transferurilor a fost atins în 2008, an ce a precedat criza, cînd prin băncile moldovenești au fost transferate persoanelor fizice 1 miliard 660 milioane de dolari SUA. Transferurile au revenit treptat pe creștere și au atins cifra de 1 miliard 612 milioane de dolari în 2014, după care au căzut brusc.

Banca centrală remarcă că persoanele fizice care transferă şi primesc banii prin sistemul de remitere de bani pot avea cetăţenia oricăror state. Provenienţa şi destinaţia banilor transferaţi poate fi diferită. Datele includ decontările cu băncile din Republica Moldova, fără băncile din raioanele din partea stîngă a Nistrului.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *