Economie

„Trebuie să acceptăm în Occident că vom fi un pic mai săraci”, spune liderul olandez

Premierul olandez Mark Rutte a declarat miercuri că există o „limită a ceea ce poate face un guvern” pentru a ajuta oamenii pe fondul inflației în creștere.

Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, Rutte i-a spus lui Steve Sedgewick de la CNBC că guvernul olandez va ajuta oamenii cu venituri din clasa de mijloc și de jos cu facturile la energie în creștere.

Totuși, el a adăugat că „nu poți ajuta pe toată lumea, așa că… noi, cei din Vest, vom fi puțin mai săraci din cauza inflației mari, a costurilor mari cu energia”.

Inflația a atins 9,6% în Țările de Jos în aprilie, potrivit organismului olandez de statistică CBS . Aceasta a fost ușor mai mică decât inflația de 9,7% înregistrată în martie, deși a rămas la un nivel istoric ridicat.

În martie, guvernul olandez a anunțat măsuri de sprijin pentru a ajuta cu povara creșterii prețurilor. Aceasta a inclus creșterea alocației sale unice pentru energie la 800 de euro (852 USD), pentru persoanele cu venituri în jurul nivelului prestației de asistență socială din țară.

Rutte a recunoscut că creșterea prețurilor ar prezenta „presiuni societale”, despre care el a spus că ar putea fi observate în alegerile din întreaga Europă.

Dar el a adăugat că „oamenii înțeleg, în general, că există o limită a ceea ce poate face un guvern, atâta timp cât simt că se face într-un mod onest și ai sprijinit oamenii care au cea mai mare nevoie de el”.

Rutte a spus că una dintre prioritățile guvernului său de coaliție, care a fost instalat în ianuarie și a durat aproape 10 luni pentru a se forma, a fost mobilitatea socială. El a spus că guvernul a vrut să se ocupe de „capcana meritocrației” a țării și că alți factori, inclusiv educația, ar putea ajuta oamenii să devină parte a ceea ce el a numit „visul olandez”.

În ceea ce privește abordarea Băncii Centrale Europene în abordarea inflației în zona euro, Rutte a spus că există „ramificații care decurg din criza energetică și din criza din Ucraina care au un impact inevitabil și asupra cifrelor macroeconomice pentru care nu pot învinovăți bancherii centrali. acest.”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *