Trebuie să fim mai insistenţi în ceea ce dorim!
Ziua a început cu un serviciu divin, oficiat la Catedrala Mitropolitană în memoria victimelor din 7 aprilie 2009. Mai apoi, au urmat în diferite locuri şi incinte mese rotunde, depuneri de flori, discursuri şi chiar un miting antiguvernamental, în paralel.
Unul dintre tinerii care a fost bătut în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 în centrul capitalei, Damian Hâncu, şi-a lansat ieri cartea „Moldova mă doare!”. Cu această ocazie, circa o sută de persoane s-au adunat în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Cartea lui Hâncu, tipărită la Editura Prut Internaţional, putea fi procurată cu 20 de lei, iar doritori nu au fost puţini.
„Avem nevoie de conciliere”, a declarat primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, prezent şi el la eveniment. După încheierea acţiunii, participanţii s-au îndreptat spre Piaţa Marii Adunări Naţionale, acolo însă au întâlnit un grup de pensionari în frunte cu Maia Laguta şi Partidul „Patrioţii Moldovei”, care protestau „împotriva românizării” şi scandau lozinci anticomuniste şi antiguvernamentale în favoarea celor pro-socialiste şi pro-muncitoreşti. Câţiva cetăţeni din cele două grupuri au avut şi un schimb de replici, sub ochii poliţiştilor, care asigurau ordinea publică. „Suntem atâţia poliţişti cât e necesar pentru a asigura buna funcţionare a ambelor manifestaţii”, ne-a spus şeful poliţiei municipale, Silviu Muşuc.
„Fără a fi pedepsiţi vinovaţii, concilierea nu poate avea loc. Dacă nu aducem în ordine demnitatea noastră, încălcată la 7 aprilie 2009, nu prea văd cum ne putem construi viitorul”, a afirmat Chirtoacă.
Chişinăuienii cu care am discutat despre evenimentele de acum doi ani cred că s-a obţinut ceea pentru ce s-a protestat, dar parţial. „S-a dus vreun dosar până la urmă, din câte s-au deschis?”, s-a întrebat un locuitor al capitalei. „Viaţa merge înainte şi nu cred că putem spune categoric că nimic nu s-a schimbat. Dar cred că trebuie să fim mai insistenţi şi mai corecţi în ceea ce dorim şi să spunem lucrurilor pe nume”, este de părere domnul Boris, din Chişinău.
În acelaşi timp, la propunerea deputatului Ion Hadârcă, în şedinţa de ieri a Legislativului parlamentarii au ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor din aprilie 2009. Deputaţii se vor întruni pe 14 aprilie într-o şedinţă extraordinară, în cadrul căreia procurorul general, ministrul de Interne, precum şi directorii SIS şi Serviciului pază de stat urmează să prezinte rapoarte de activitate cu privire la elucidarea cauzelor evenimentelor de acum doi ani. Totodată, la propunerea fracţiunii Partidului Liberal, în şedinţa de săptămâna viitoare ar putea fi pusă la vot propunerea ca 7 aprilie să fie desemnată oficial „Ziua Libertăţii”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!