ActualitateExterne

‘Trecem de la cuvinte și înțelegere la acțiune’

Suedia se pregătește de război. Comandantul-șef al armatei: Trecem de la cuvinte și înțelegere la acțiune

Comandantul suprem al forțelor armate suedeze, Mikael Byden, și ministrul apărării civile din Suedia, Karl-Oskar Bulin, au îndemnat cetățenii să nu se bazeze pe mai mult de 200 de ani de pace și să fie pregătiți pentru amenințarea războiului.

Vorbind la conferința anuală de apărare Folk och Försvar, Bulin a subliniat că pacea nu este o “constantă imuabilă” nici măcar în Suedia și că sugerarea contrariului “a devenit mai periculoasă ca niciodată”, notează The Local.

Bulin nu crede că un conflict armat este garantat sau inevitabil, dar crede că amenințarea războiului în Suedia rămâne, în ciuda statutului său tradițional de țară pașnică. El a cerut tuturor să ia parte la consolidarea apărării comune a Suediei. Buden a susținut avertismentul lui Bulin, subliniind necesitatea de a lua situația în serios și de a pregăti societatea suedeză pentru posibile provocări. “La nivel individual, trebuie să te pregătești mental […] Acum este vorba despre trecerea de la cuvinte și înțelegere la acțiune”, a îndemnat Buden. El a reamintit că Suedia este în proces de aderare la NATO și și-a exprimat încrederea că, cu cât devine mai repede membru al blocului, cu atât mai bine.

Ministrul Apărării Civile a dispus furnizarea de puncte de adăpost și provizii. El a sfătuit, de asemenea, angajații să-și întrebe angajatorul care ar fi rolul lor în organizarea apărării militare la locul de muncă și să se gândească la ce ar avea nevoie pentru a continua să lucreze în condiții dificile.

Bulin a subliniat că apărarea civilă nu ar trebui să rămână doar un exercițiu teoretic. La finalul discursului său, Bulin a menționat necesitatea acțiunii la nivel guvernamental, spunând că “tot ceea ce se poate face rapid trebuie făcut rapid”. El a subliniat importanța timpului ca cea mai prețioasă și de neînlocuit resursă în situația actuală.

Context

Discursul lui Bulin nu a fost legat de o amenințare specifică împotriva Suediei, dar a fost în concordanță cu poziția guvernului și a altor structuri cu privire la necesitatea consolidării apărării militare și civile a țării în lumina agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Din 2015, Suedia a început să-și reconstruiască sistemul de “apărare comună”, a readus serviciul militar obligatoriu în 2018 și a solicitat aderarea la NATO în 2022.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *