Tribunalul olandez respinge contestația la interzicerea sinuciderii asistate
Instanța olandeză a confirmat miercuri interzicerea sinuciderii asistate în Olanda, ceea ce reprezintă un eșec pentru activiștii care au declarat că această interdicție încalcă dreptul lor de a decide când își pun capăt vieții.
Tribunalul districtual din Haga a respins argumentul activiștilor potrivit căruia interdicția încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
“Dreptul de a decide singur cu privire la propriul sfârșit de viață este într-adevăr protejat” de convenție, a declarat tribunalul într-o declarație scrisă. “Cu toate acestea, acest drept la autodeterminare nu merge atât de departe încât să existe și un drept de a obține sinucidere asistată”.
Frits Spangenberg, președintele grupului Cooperative Last Will, care a intentat procesul împreună cu 29 de reclamanți individuali, s-a declarat dezamăgit de această hotărâre, dar a promis că va continua să lupte. El a spus că va studia decizia împreună cu avocații înainte de a decide dacă va face apel.
“Nu sunt surprins, dar am sperat la mai multă perspectivă”, a declarat Spangenberg într-un interviu telefonic.
Olanda a fost prima națiune care a legalizat eutanasia. O lege din 2002 a permis medicilor să pună capăt vieții pacienților în condiții stricte, fie prin administrarea unei doze fatale de medicamente, fie prin oferirea pacientului a medicamentelor pe care să le ia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!