Actualitate

TRUCURILE murdare folosite de RUSIA scoase la suprafață de o serie de e-mailuri

O serie de e-mailuri trimise de personaje legate de Moscova conturează campania de trucuri murdare folosite în Ucraina, odată cu invadarea acesteia în 2014 la ordinul lui Vladimir Putin. Experţii spun că mesajele expun în acelaşi timp pericolul la care este expusă Marea Britanie împreună cu aliaţii săi, întrucât Rusia a folosit aceleaşi arme ale dezinformării pentru a ataca şi Occidentul.

Bob Seely, un conservator britanic şi expert în strategia rusă, a declarat că analiza scurgerilor, care cuprinde mii de e-mailuri şi un document parolat legat de conflictul din Ucraina a dezvăluit o „listă de cumpărături” în vederea strategiilor subversive.

„Există dovezi compleşitoare că instrumentele şi tehnicile sub acoperire ale ruşilor sunt folosite în şi împotriva Regatului Unit, SUA şi UE. În urma incidentului Skripal, este mai important ca niciodată să înţelegem aceste metode”, a adăguat Seely.

Costul şi amploarea tacticilor au fost dezvăluite într-o a treia tranşă a aşa-numuitelor „Surkov leaks”. Scurgerile anterioare, publicate online de către „Ukrainian Cyber Alliance”, o grupare de hackeri activistă, au inclus e-mailuri legate de contul lui Vladislav Surkov. Acesta din urmă a fost implicat îndeaproape în gestionarea celor două regiuni înfiinţate de separatiştii pro-Moscova în Doneţk şi Luhansk.

Cea mai recentă scurgere pare să conţină date care sugerează că Kremlinul a plătit grupuri locale şi persoane fizice în Ucraina, dispuse să contribuie în efortul de a fractura ţara.

Într-un schimb de corespondenţă ce datează din octombrie 2014 ar exista propuneri de finanţare a unor operaţiuni cibernetice, printre care şi spargerea unor conturi de e-mail pentru sume cuprinse între 100 şi 300 de dolari.

Totul făcea parte dintr-un plan mai mare, concentrat pe social media, care viza să acumuleze datele mai multor persoane vizate în cel de-al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Kharkiv. Suma propusă pentru proiect a fost de 130.500 de dolari. În alte e-mailuri există propuneri de orchestrare a mişcărilor anti-ucrainene, care implicau transportul „sportivilor” instruiţi în artele marţiale pentru a-i agita pe cei prezenţi la mitinguri şi fonduri pentru mituirea presei locale care trebuie să-i prezinte pe pro-ruşi într-o lumină pozitivă. O lună de mitinguri în Kharkiv a costat 19.200 de dolari. Preţul a inclus 100 de participanţi, trei organizatori şi doi avocaţi.

Kremlinul a susţinut de mai multe ori că „Surkov leaks” sunt fabricate şi că au fost plantate intenţionat în conflictul dintre Rusia şi Ucraina. Cu toate astea, autorii scurgerilor au confirmat autenticitatea documentelor şi sunt sprijiniţi de Consiliul Atlantic, un grup de experţi în afacerile internaţionale care au analizat informaţiile.

Peter Quentin, un cercetător la Institutul „Royal United Services” din Marea Britanie a declarat că „nu există niciun motiv să credem că aceste scurgeri sunt mai puţin credibile decât tranşele anterioare. Această a treia tranţă pare că se potriveşte cu tendinţa activiştilor ruşi de a organiza o campanie de subversiune bine documentată”.
 
Sursa: adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *