Externe

Turcia, deranjată de o nouă acțiune pro-kurdă în Suedia, care vrea să devină membră NATO

Turcia a cerut marți Suediei, care speră să adere la NATO, să îi urmărească penal pe cei responsabili pentru arborarea steagului unei grupări interzise pe o clădire a parlamentului din Stockholm în ziua alegerilor prezidențiale din Turcia.

Un purtător de cuvânt al parlamentului suedez a declarat că mai multe persoane au proiectat un mesaj pe clădirea din capitala suedeză duminică seara târziu.

Videoclipul, postat pentru prima dată pe Twitter de așa-numitul Comitet suedez de solidaritate pentru Rojava (cum sunt denumite regiunile kurde din Siria), arată steagul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) proiectat pe clădirea parlamentului.

O altă imagine partajată de acest cont conține inscripția “Freedom to Ocalan” (Libertate pentru Ocalan), referindu-se la liderul PKK încarcerat Abdullah Ocalan, care a fost de asemenea proiectată pe clădire.

“Ne așteptăm ca autoritățile suedeze să investigheze incidentul, să-i aducă pe cei responsabili în fața justiției și să oprească activitățile pe teritoriul suedez ale membrilor autoidentificați ai PKK, pe care UE o recunoaște ca organizație teroristă”, a declarat pe Twitter Fahrettin Altun, directorul de comunicare al biroului președintelui turc.

Incidentul a avut loc după ce Erdogan a câștigat alegerile din turul doi.

Turcia a ratificat cererea Finlandei în luna martie, dar continuă să se opună Suediei, afirmând că Stockholm adăpostește membri ai unor grupări militante pe care le consideră teroriste și că nu și-a îndeplinit partea sa din acordul de anul trecut, menit să liniștească preocupările Ankarei în materie de securitate.

Cererile de aderare trebuie să fie aprobate de toți membrii NATO.

Altun a declarat că speră că Suedia va aplica în mod corespunzător noua lege antiteroristă, care intră în vigoare la 1 iunie, și că nu va permite membrilor PKK să protesteze împotriva aderării Suediei la NATO, organizată de un comitet de solidaritate pentru 4 iunie.

Ahmet Berat Konkar, fost președinte al comisiei parlamentare pentru afaceri externe și șef al delegației turce la Adunarea Parlamentară a NATO, a declarat că Turcia se așteaptă ca Suedia să fie mai activă în aplicarea legislației antiteroriste.

“Acești factori vor fi importanți în decizia parlamentului nostru cu privire la aderarea Suediei. Dar, în ceea ce privește partea pozitivă, după cum vedeți în exemplul Finlandei, Turcia este deschisă la extinderea NATO și vom aplica aceleași standarde și în cazul Suediei”, a spus el.

Președintele SUA, Joe Biden, ar fi declarat într-o conversație telefonică cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan că dorește ca Ankara să renunțe la obiecțiile sale față de aderarea Suediei la NATO.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *