Actualitate

Turcia lui Erdogan calcă în picioare în fiecare zi valorile UE (premierul luxemburghez)

Întrebat cu privire la o posibilă blocare a negocierilor pentru aderarea Turciei la UE, Bettel a apreciat, cu toate acestea, că nu ar trebui făcut un asemenea pas, dorit oficial în acest moment de un singur membru al UE: Austria.

„Dacă tai tot, nu va mai exista această legătură când se poate spune „vom încerca totuși să o păstrăm, pentru că există în continuare dorința de a lucra împreună””, a declarat premierul Marelui Ducat, unul dintre cei șase fondatori ai UE, în timpul interviului realizat luni seara la Luxemburg.

„Valorile pe care este construită UE sunt călcate în picioare în fiecare zi, dar sper că Turcia va redeveni partenerul în care am avut încredere în tot acest timp”, a adăugat Bettel. Astăzi, „această încredere este foarte, foarte fragilă”, a estimat el.

„Situația mă îngrijorează”, a continuat premierul Luxemburgului, cu referire la epurările care au avut loc în mass-media, în justiție și în administrație în Turcia, după lovitura de stat eșuată din iulie și recentele declarații ale lui Erdogan cu privire la posibila restabilire a pedepsei capitale în țara sa.

La 11 ani de la lansarea procesului de aderare a Turciei la UE, în 2005, relațiile dintre Bruxelles și Ankara s-au deteriorat și mai mult, după ce Parlamentul European a votat la 24 noiembrie o rezoluție în care a cerut "înghețarea temporară" a acestor negocieri.

Drept replică, președintele turc a amenințat chiar a doua zi că va ordona deschiderea frontierelor pentru a lăsa să treacă migranții spre UE, ceea ce ar anula acordul încheiat la 18 martie între UE și Turcia, acord ce a încetinit în mod considerabil ritmul de sosiri ale refugiaților în Grecia pe Marea Egee.

"În prezent, există un acord cu Turcia. Sunt respectate angajamentele, este un principiu. Dacă, în mod unilateral, va exista din partea lor dorința de a anula acest acord, voi lua notă, voi regreta aceasta. Însă a spune astăzi că negocierile se îndreaptă în direcția bună ar fi o ipocrizie", a conchis Bettel. 

agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *