Actualitate

Turnători la ANRE? Cine ar fi făcut public contractul dintre Moldovagaz și Gazprom

Jurnalistul Dumitru Ciorici spune că potrivit metadatelor documentului publicat de Anticorupție.md, acesta reprezentă copia nr. 1 oferită către ANRE, transmite Bani.md.

Serviciul de presă al ANRE a declarat că în prezent s-a creat un grup de lucru pentru a analiza situația dată. Potrivit contractului, până la sfârșitul lui septembrie 2026, Gazprom se obligă să livreze iar Moldovagaz se obligă să cumpere o cantitate de 3,3 miliarde metri cubi de gaze anual. Dintre acestea 1,24 miliarde urmează a fi livrate pe malul drept al Nistrului, iar 2,06 miliarde urmează să ajungă la Tiraspoltransgaz. Acordul presupune că Moldovagaz se obligă să plătească livrările de gaz față de Tiraspoltransgaz.

Formula de calcul al prețului pentru perioada rece a anului, din octombrie până în martie inclusiv, presupune ca 30 la sută din preț să fie raportat la prețul gazului la hub-ul de gaze TTF din Olanda în ultima zi a lunii anterioare lunii de livrare.

Așa cum prețul pe bursele europene, inclusiv pe platforma TTF este raportat la puterea de ardere, adică în calorii, în formulă este indicat și cum se transformă gigacaloriile în metri cubi. Astfel, 10,37 kwt/oră echivalează cu un metru cub de gaze. Alte 70 la sută din prețul „ de iarnă” sunt calculate conform punctului 3.2 din acordul din 2006. Acesta nu este indicat în anexă, însă, din câte se știe, este format din prețurile Platts a unui mix de produse petroliere precum benzina, motorina sau păcura.

Vă reamintim că contractul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” privind livrarea gazului, semnat la 29 octombrie 2021, a fost făcut public, marți, neoficial. Ulterior, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că va sesiza Procuratura Generală în acest sens.

Spînu, însă, a declarat că contractul nu putea fi făcut public fără acordul Moldovagaz și Gazprom.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *