Politică

Ucraina a preluat inițiativa strategică în război. Rusia nu-și poate atinge niciunul dintre obiectivele sale inițiale

Victoria într-un război este determinată de strategie, să ne uităm la strategia Federației Ruse după două luni de război:

  1. Încercuirea principalelor centre administrative – Kiev și Harkov, dezorganizarea guvernului țării și forțarea predării conducerii Ucrainei.

Rezultat: obiectivele nu au fost atinse, capitularea este imposibilă, conducerea Ucrainei continuă războiul, Kievul și Harkovul sunt apărate cu încredere.

  1. Perturbarea desfășurării de mobilizare a Ucrainei printr-o ofensivă profundă pe teritoriul a 11 regiuni.

Rezultat: obiectivele nu au fost atinse, Ucraina continuă să se mobilizeze.

  1. Tăierea autostrăzilor strategice ale Ucrainei la vest de Kiev și la nord de Krivoi Rog pentru a împiedica țările NATO să ofere orice sprijin și provizii.

Rezultat: obiectivele nu sunt atinse, Ucraina și-a protejat comunicațiile, NATO își construiește sprijin militar.

  1. Capturarea porturilor ucrainene din regiunile Mării Negre și Azov, crearea unui coridor dinspre Federația Rusă spre Transnistria.

Rezultat: obiectivele au fost parțial atinse – Marea Azov a fost capturată, dar regiunile Nikolaev și Odesa au fost apărate ferm, iar principalele porturi maritime au fost apărate în mod fiabil.

  1. Subminarea economiei și demoralizarea societății pentru a abandona rezistența organizată.

Rezultat: obiectivele nu au fost atinse, economia a primit sprijinul Occidentului, societatea s-a adunat pentru război spre victorie, toate forțele politice sunt îndreptate spre lupta cu inamicul.

  1. Prăbușirea sistemului de apărare, distrugerea infrastructurii militare.

Rezultat: obiectivele nu au fost atinse, forțele de apărare au început să primească asistență militară puternică din partea țărilor NATO și și-au mărit semnificativ capacitatea de luptă. Rusia a pierdut peste 3.200 de echipamente militare documentate și nu poate compensa astfel de pierderi.

  1. Captura regiunilor Donețk și Lugansk.

Rezultat: obiectivele nu au fost atinse, două luni mai târziu Ucraina apără zone mari din Donbass și multe orașe mari.

Ce urmeaza?

  1. Strategic, Putin nu a reușit să-și atingă pe deplin niciunul dintre obiectivele sale.
  2. Rusia s-a implicat într-un război de uzură împotriva Ucrainei, susținut de toate țările NATO și de majoritatea țărilor lumii, care au resurse de zeci de ori mai multe.
  3. Capturarea lui Mariupol nu va schimba în niciun fel poziția strategică a Rusiei și va duce doar la o rezistență mai dură, forțând Ucraina să refuze compromisuri.
  4. Avantajul tehnologic în războiul de după aprovizionarea Occidentului va trece treptat de partea Ucrainei, ceea ce va duce la pierderi grele ale Federației Ruse și la pierderea capacității armatei ruse de a deține teritoriile ocupate.
  5. Pentru a continua războiul, Putin va trebui să efectueze o mobilizare parțială, care va cauza pagube uriașe economiei ruse și va demoraliza societatea rusă.
  6. Ucraina a preluat inițiativa strategică în război. Rusia este capabilă de unele succese tactice, dar nu este capabilă să-și atingă niciunul dintre obiectivele sale strategice.
  7. Strategia lui Putin a eșuat și nu există nicio șansă de cădere a Ucrainei. Continuarea, momentul și prețul războiului depind de capacitatea Ucrainei de a planifica în mod competent utilizarea resurselor materiale și umane disponibile, precum și de amploarea atragerii resurselor de armament și a personalului militar profesionist din străinătate.

Iurie Butusov, jurnalist și analist politic din Ucraina

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *