CSI / RusiaExterneUcraina

Ucraina dă de pământ cu Ungaria: A fost planificată o operațiune specială cu ajutorul Rusiei

Ucraina a declarat marţi că a recuperat trei prizonieri de război transferaţi recent din Rusia în Ungaria, cu toate acestea Kievul a acuzat Budapesta că a încălcat dreptul umanitar internaţional în cadrul acestei proceduri şi că a făcut jocul Moscovei, potrivit AFP.

”Confirm că trei foşti prizonieri de război s-au întors în Ucraina” dintr-un total de 11 transferaţi în Ungaria la 8 iunie, a confirmat miercuri ombudsmanul ucrainean Dmitro Lubineţ într-o intervenţie televizată.

”Încă de la începutul acestei istorii, Ungaria a făcut jocul părţii ruse şi propagandei ruse”, a acuzat el. ”A fost planificată ca o operaţiune specială împotriva Ucrainei desfăşurată de serviciile speciale ruse cu implicarea părţii ungare”, a adăugat Lubineţ.

Diplomaţia ucraineană acuzase luni Budapesta de blocarea accesului la acest grup de prizonieri de război predat Ungariei prin intermediul Bisericii Ortodoxe Ruse, fără ştirea Kievului. Prizonierii din acest grup sunt originari din Transcarpatia, o regiune situată în vestul Ucrainei, unde se află concentrată o importantă comunitate de etnici maghiari. Potrivit Budapestei, unii dintre cei 11 bărbaţi deţin paşapoarte ungureşti, iar alţii au primit statut de refugiat în Ungaria.

Prin transferul acestor prizonieri, Ungaria a acţionat ”într-un mod absolut secret, fără a furniza vreo informaţie Ucrainei, ceea ce constituie o încălcare a dreptului internaţional umanitar şi a Convenţiei de la Geneva” privind în special protecţia prizonierilor de război, a afirmat Dmitro Lubineţ.

”Aceasta a fost o surpriză pentru noi că o ţară membră a Uniunii Europene şi NATO poate să facă aşa ceva în mod deschis şi conştient”, a remarcat oficialul ucrainean. Referitor la obstrucţionarea accesului Kievului, Budapesta susţine că cei 11 bărbaţi nu au fost consideraţi drept prizonieri de război, întrucât ”au fost puşi în libertate încă pe teritoriul rus”.

Ei sunt de bună voie aici, pot de asemenea să părăsească liber ţara în orice moment. Noi nu îi supraveghem”, a asigurat luni Gergely Gulyas, directorul de cabinet al premierului ungar Viktor Orban.

Orban a menţinut contacte cu Moscova în pofida războiului în Ucraina şi a creat legături puternice cu Biserica Ortodoxă Rusă în ultimii ani. În paralel, Orban are relaţii complicate cu Kievul, pe care a refuzat să-l ajute din punct de vedere militar în faţa invaziei declanşate de Rusia la 24 februarie 2022.


1 comentariu

  1. Curvasarie tipic ungureasca.
    Mascariciul de la budapesta crede ca daca suge la doua vaci e destept.
    Daca o tine tiot asa ,In curand va ajunge sa-si suga degetul !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *