Actualitate

Ucraina luptă cu corupția. Guvernanții din RM continuă să spună povești frumoase

Petro Poroşenko a semnat un decret privind înfiinţarea unui Consiliu consultativ care va fi format din experţi străini şi va fi însărcinat cu elaborarea de propuneri şi recomandări pentru adoptarea şi implementarea de reforme în Ucraina, potrivit unui comunicat publicat vineri seara pe site-ul Preşedinţiei ucrainene.

Mihail Saakaşvili, care a fost preşedinte al Georgiei în perioada 2004-2013, a fost numit la conducerea acestui organism, adaugă comunicatul.

Ministerul georgian de Externe a reacţionat imediat după acest anunţ şi l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei în Georgia.

Eka Beselia, un lider al coaliţiei Visul Georgian, aflată la putere în Georgia, a declarat că decizia lui Poroşenko de a-l numi pe Saakaşvili în acest post a fost o "greşeală", relatează Itar Tass.

"Georgia a trebuit să îndure mai multe episoade tragice din cauza unor erori ale lui Mihail Saakaşvili", a reacţionat la rândul său duminică Bidzina Ivanişvili, fondatorul coaliţiei Visul Georgian şi fost premier al Georgiei, potrivit Itar Tass, care citează cotidianul Kviris Palutra.

Mihail Saakaşvili, un avocat care a studiat în Statele Unite, a venit la putere în Georgia în urma "revoluţiei trandafirilor", o mobilizare populară care a dus la îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte şi ministru sovietic de Externe Eduard Şevarnadze şi a conferit acestei ţări din Caucaz o perspectivă prooccidentală, europeană şi atlantică.

Dar popularitatea sa s-a erodat în timp, din cauza unor acuzaţii de abatere de la normele democratice, dificultăţilor economice şi războiului cu Rusia din 2008.

Coaliţia Visul Georgian a fost formată în octombrie 2012 de miliardarul Bidzina Ivanişvili şi a înlocuit la guvernare Mişcarea Naţională Unită (MNU), condusă de fostul preşedinte prooccidental Mihail Saakaşvili, în prezent stabilit în Statele Unite şi inculpat în Georgia pentru abuz de putere.

Sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *