ExterneRăzboi

Ucraina planifică izolarea rușilor pe malul de est al Niprului prin atacurile din Crimeea. ISW: Liniile de aprovizionare sunt grav afectate

Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War), un grup de experți americani care analizează zilnic situația războiului din Ucraina, susține că atacurile de pe 9 și 16 august asupra unor baze și depozite din Crimeea fac parte din deja celebra contraofensivă ucraineană din sud și au afectat liniile de aprovizionare ale rușilor în regiune. 

Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului susțin în analiza de miercuri că exploziile de pe 16 august 2022 la un depozit de muniții din satul Maiske, districtul Dzhankoy, Crimeea au provocat daune semnificative pentru resursele rusilor și au perturbat serios liniile de transport și aprovizionare. Autoritățile ruse au suspendat temporar serviciul feroviar de pasageri din Rusia către Crimeea, în urma atacului, susține ISW. În acest timp, agenția de presă rusă Tass a anunțat marți seară că traficul feroviar a fost reluat în regiune. 

Marți, 16 august, s-au înregistrat explozii și incendii la un depozit de muniție, o stație de transformare din districtul Dzhankoy și la un aerodrom de la o bază militară de lângă localitatea Gvardeyskoye, toate în Crimeea.

Armata ucraineană nu a revendicat oficial responsabilitatea pentru aceste explozii, dar un înalt oficial ucrainean anonim a declarat pentru NYT că în spatele exploziilor se află ”o unitate militară ucraineană de elită care operează în spatele liniilor inamice”.  Ministerul rus al Apărării a numit exploziile un ”rezultat al sabotajului”.

Un atac ucrainean asupra țintelor logistice din Crimeea, care este teritoriul suveran al Ucrainei, nu ar încălca angajamentele Kievului față de partenerii occidentali cu privire la utilizarea armelor furnizate de Occident, nici politica Statelor Unite cu privire la dreptul Ucrainei de a folosi forța pentru a-și recâștiga teritoriile, inclusiv cele confiscate de Rusia în 2014. Nu există indicii că forțele ucrainene au folosit arme furnizate de SUA în atacurile recente din Crimeea și este puțin probabil ca astfel de arme să fie folosite, deoarece țintele sunt departe de raza de acțiune a sistemelor furnizate de SUA, scrie ISW, transmite Observatornews.

Imaginile din satelit arată că exploziile din Dzhankoy din Crimeea au provocat distrugeri semnificative.

Atacurile din Crimeea fac parte cel mai probabil din contraofensiva ucraineană de a recâștiga controlul asupra malului de vest al fluviului Nipru. Liniile de aprovizionare din Crimeea sprijină direct forțele ruse din Herson și Zaporojie. Atacarea liniilor terestre de comunicație rusești și a mijloacelor logistice din Crimeea este în concordanță cu atacurile care au vizat podurile peste Nipru și bazele și depozitele din regiunea Herson. Prin această campanie se încearcă perturbarea capacității forțelor ruse de a susține forțele de pe malul de vest al Niprului și de a le apăra de contraatacuri ucrainene cu mijloace aeriene și cu artilerie pe malul de est, prin urmare o izolare. 

În ultimeele 24 de ore, rușii au efectuat atacuri la sol peste axa de est, dar nu au reușit să avanseze la nord-vest de Sloviansk și la est de Siversk. Au lansat iar operațiuni ofensive în jurul orașului Bakhmut, la sud-vest de Avdiivka și la sud-vest de orașul Donețk. Atacuri fără succes au fost și în nordul și nord-vestul regiunii Herson.

Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ucrainene din Nikopol se pregătesc de provocări la Centrala Nuclearăde la  Zaporojie, cel mai probabil un pretext pentru bombardarea ulterioară a orașului, potrivit ISW.

Experții de la ISW susțin totodată că mai multe unități cecene se mută în regiunea Herson pentru a-i ține în frâu pe dezertorii militari ruși și că rușii au probleme în recrutarea de soldați. 

Serviciile de informații ucrainene au relatat că forțele ruse trimit unități Rosgvardia și cecene pe malul stâng al Niprului pentru a împiedica personalul rus să se retragă din nordul Hersonului. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Kuliokarule, Timpitule nu ai fost, da te-au excortat
    Kriminalule la Procuratura !!!!
    Deatata, N- ar fi rău sa-ti puna în Rit un Kuliok și sa mergi pe străzi de la domiciliu pana la încăperea cu posmagi !!!!!!!!!
    Aștept cu nerăbdare ziua când acest Rit se va uita printre gratii !!!!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *