Politică

Ucraina recunoaște Republica Cecenă Icikeria ca fiind „ocupată temporar de Rusia”

La 18 octombrie, parlamentul ucrainean a recunoscut independența Republicii Cecene Icikeria și a calificat-o drept teritoriu “ocupat temporar de Rusia” ca urmare a unei agresiuni armate comise cu încălcarea Cartei ONU. Rezoluția a fost susținută de 287 de deputați.

Documentul condamnă genocidul împotriva poporului cecen și recunoaște suveranitatea Republicii Cecene Icikeria. Alexei Goncearenko, membru al Radei, a declarat că, în calitate de președinte al asociației “Pentru un Caucaz liber”, consideră că este o decizie extrem de importantă: “Putin încearcă de foarte mult timp să înrobească poporul cecen, l-a pus la conducere pe Kadîrov – un gauleiter – și acum îi forțează pe ceceni să lupte împotriva ucrainenilor. Aceasta este o politică imperialistă tipică a Rusiei în ceea ce privește alte națiuni.

Potrivit deputatului, Rusia trebuie să fie decolonizată, iar Icikeria trebuie să fie liberă. Goncearenko spune că el a fost cel care a înaintat o rezoluție către Rada pentru a recunoaște independența Icikeria: “Este necesar să facem acest pas și să punem capăt definitiv politicii imperialiste a Rusiei.

În septembrie, președintele Zelenski s-a adresat în limba rusă popoarelor indigene din Rusia. El a spus că daghestanienii, cecenii, ingușii, oseții, ciracii și alte popoare care se află sub steagul rusesc nu ar trebui să moară în “războiul josnic și rușinos” al Rusiei. El a înregistrat un mesaj video pentru popoarele din Caucaz din partea Kievului în care a trăit, în anii 1860, liderul rezistenței de eliberare națională din Caucazul de Nord, eroul național din Daghestan și Cecenia, Imam Șamil. Videoclipul arată o placă cu un basorelief al lui Șamil și un citat al acestuia care proclamă invincibilitatea adevărului. Zelenski a subliniat că Ucraina știe cum să onoreze eroii.

Autoproclamata Republică Cecenă Icikeria a existat de la prăbușirea Uniunii Sovietice și până la 14 ianuarie 1994, pe părți din fosta ASSR Cecenia-Ingush (în prezent Cecenia și Ingușetia). Republica cecenă Icikeria și-a declarat independența în iulie 1991, iar Djohar Dudaev, șeful Comitetului Executiv al Congresului întregului popor cecen (OKCN), a devenit primul președinte. Începând cu 9 ianuarie 1993, autoritățile ruse au considerat acest teritoriu ca fiind Republica Cecenă în cadrul Federației Ruse, iar Icikeria nu a fost recunoscută de niciun stat membru al ONU. Ca urmare a proclamării independenței, a apărut un conflict militar, urmat de primul război cecen între guvernul rus și formațiunile cecene. Armata rusă a încercat să forțeze Icikeria să revină în Rusia, dar în 1996 și-a retras trupele din Cecenia. În 2000, în timpul celui de-al doilea război cecen, Icikeria a fost lichidată ca stat și a devenit o republică în cadrul Rusiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *