Moldova

UE a delegat 25 experți străini pentru consilierea și implementarea reformelor în Moldova

Aceasta va consilia instituțiile publice în sectoarele cheie prevăzute de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.
Prin această misiune, Uniunea Europeană oferă suport strategic în realizarea agendei de reforme. Persoanele angajate vor împărtăși experiența țărilor lor pe care au obținut-o în timpul integrării în UE.

„Deocamdată, Europa poate oferi cele mai bune practici europene în susținerea Republicii Moldova la realizarea reformelor. Noi putem să vă oferim sprijinul, ajutorul nostru. Experiența și învățămintele acumulate din reformele implementate în țările membre Uniunii Europene vă stau la dispoziție prin acești consilieri”, a declarat șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Cei 25 de experți sunt persoane cu funcții înalte în serviciul public în țările lor de baștină. Ei se vor implica în coordonarea asistenței externe, implementarea Acordului de Asociere UE – RM, dezvoltare rurală și agricultură, afaceri interne, sector vamal, administrație publică și altele.
În cadrul dezbaterilor din aceeași zi, unii din consilieri au vorbit despre calea parcursă de țările lor spre integrarea în Uniunea Europeană, despre schimbările ce s-au produs, combaterea corupției, comerț și economie, siguranța alimentelor.

Unul dintre Înalții Consilieri UE, Alexandru Săndulescu, spune că România a avut parte de schimbări majore, după ce a aderat la Uniunea Europeană, în special în sectorul energetic. „Au apărut reguli noi de piață. Introducerea unor mecanisme de piață a generat concurență între producătorii de energie, dar și între furnizorii ce vând energia către consumatori. Și aici nu ne referim numai la energia electrică, ci și la gazele naturale, la combustibil. Apoi, a apărut o anumită transparență – a prețurilor, a relațiilor comerciale. Consumatorii știu exact cât plătesc pentru energia consumată, pentru utilizarea rețelelor, pentru activitatea de comercializare propriu-zisă”. Înaltul consilier în politici energetice susține că aderarea la Uniunea Europeană a dus la integrarea sistemului energetic românesc în piața internă de energie a UE, care este o piață stabilă de 500 milioane de consumatori, cu o stabilitate a prețurilor și o creștere a siguranței în alimentare.

Experții europeni vor lucra în Republica Moldova doi ani. Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană.

Georgeta Carasiucenco, stagiară

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *