UE consideră că Transnistriei trebuie să li se ofere un „statut special”. Nicolae Negru: „Nu poți fugi de statut special, e în Constituția R. Moldova. Toate UTA, după inevitabila reformă, trebuie să aibă același statut”
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, vicepreședinte al Comisiei Europene, consideră că Transnistriei trebuie să li se ofere un „statut special” în cadrul Republicii Moldova. Această declarație a fost făcută marți, 7 februarie, după cea de-a șaptea reuniune a Consiliului de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană și prima după acordarea statutului de țară-candidată la aderare pentru republica noastră.
„În ceea ce privește conflictul transnistrean, am reafirmat angajamentul pentru a facilita un proces de soluționare extins, pașnic și durabil, pe baza respectării integrității teritoriale a R. Moldova și a suveranității în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și cu un statut special pentru Transnistria. Am încurajat continuarea dialogului de către ambele părți, pentru a evita destabilizarea și pentru a spori încrederea reciprocă între părți”, a declarat Borrell, în cadrul unei conferințe de presă comune cu prim-ministra Natalia Gavrilița, transmite Ziarul Național.
Oficialul european a mai adăugat că procesul de integrare în Uniunea Europeană este foarte intens și necesită timp, iar fiecare stat este evaluat în funcție de propriile realizări și de progresele înregistrate. „Dar după întâlnirea de azi (ieri) cu dvs. (Natalia Gavrilița) pot să spun că viitorul R. Moldova și al cetățenilor săi este în mod limpede în UE”, a punctat vicepreședintele Comisiei Europene.
Editorialistul Nicolae Negru, susține că declarația Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate despre statul special al Transnistriei nu este ceva nou.
„Constituția R. Moldova, art. 110 (2): Localităților din stânga Nistrului le pot fi atribuite forme și condiții speciale de autonomie, în conformitate cu statutul special adoptat prin lege organică. Articolul 111(1): Găgăuzia este o unitate teritorială autonomă (UTA) cu un statut special care, fiind o formă de autodeterminare a găgăuzilor… Deci, nu poți fugi de statut special, e în Constituția R. Moldova. Din punctul meu de vedere, transnistrenilor să li se dea nu mai multă autonomie decât vor avea, după viitoarea inevitabila reformă, celelalte unități teritorial-administrative. Adică, toate UTA să aibă același statut special”, a conchis Negru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!