Actualitate

UE începe construcția unei conducte pentru gazul natural azer

Lungimea conductei va fi 870 km și va începe la Komotini în Grecia, urmand sa ajunga în Puglia italiana, prin Albania. Gazoductul va fi utilizat pentru a transporta gaz azer de la exploatația Shah Deniz II din Marea Caspică.

Împreună cu alte două proiecte conexe de conducte – Transanatoliană (TANAP), care trece prin teritoriul Turciei, și a Caucazulului de Sud (SCP), care trece prin Azerbaidjan și Georgia, – TAP va deschide coridorului sudic al gazelor.

„După finalizarea sa, TAP va fi unul dintre principalele instrumente de securitate energetica europeana. Deschizând accesul la gazele naturale din Azerbaidjan, TAP va permite mai multor țări, inclusiv din Europa Centrală și de Sud-Est sa-și diversifice sursele de gaze naturale”, – a declarat Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene.

„Coridorul sudic al gazelor naturale” va fi esențial pentru atingerea obiectivelor de diversificare a surselor și rutelor, precum și pentru securitatea energetică a Uniunii Energiei. Prin urmare, finalizarea la timp este de o importanță crucială pentru ca gazul sa înceapa să sosească de la noii furnizor în Europa până în 2020, „- a adăugat comisarul.
După începerea funcționării conductei, prin aceasta vor veni aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Având în vedere potentialul regiunii caspice, iar în viitor și posibilitatea livrarilor din Orientul Mijlociu și estul Mediteranei, UE își propune în perspectiva mai lunga de timp să mărească volumul de gaze livrate din zonele mentionate. 

pagianderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *