UE taie din comisioanele băncilor la tranzacțiile cu cardul
Comisioanele la tranzacțiile cu cardurile vor fi limitate la anumite valori maxime în tot spațiul comunitar, conform unei propuneri de regulament votate recent de Parlamentul European. Ce impact vor avea aceste măsuri asupra băncilor românești, odată cu transpunerea în legislația națională? Diminuarea unei surse de venituri, ca urmare a aplicării regulamentului european, ar putea determina băncile din țara noastră să scumpească anumite produse?
“E clar că măsura se va reflecta în veniturile băncilor. Însă fiecare bancă va decide ce va face. Și într-o familie, dacă scad veniturile, renunți să mai circuli cu mașina proprie și mergi cu transportul în comun. Sau te muți de la trei camere la două. Sigur, băncile vor dori să rămână competitive și vor căuta soluții. Este însă clar că această legislație este făcută în favoarea consumatorilor. La fel de clar este că băncile nu vor suporta singure aceste pierderi“, a precizat, pentru România liberă, Bogdan Preda, director executiv Relații Publice și Instituționale în cadrul Consiliului Patronatelor Bancare din România. În schimb, reprezentanții celeilalte asociații patronale din sistemul bancar, Asociația Română a Băncilor, au refuzat să facă orice comentariu referitor la regulamentul votat de Parlamentul de la Strasbourg. Lipsa de reacție pare să fi afectat însă și câteva din marile bănci din România care au evitat să răspundă la întrebări. Reprezentanții BCR au explicat doar de ce banca practică comisioane diferite la retragerile de numerar de la bancomate pentru diferite tipuri de carduri. “Visa Clasic este un card embosat, care poate fi utilizat și pentru alte terminale, care nu necesită introducerea codului PIN, o tehnologie mai nouă comparativ cu Maestro, care nu este un card embosat. Sunt comisioane diferite pentru că se oferă facilități diferite“, ne-au spus reprezentanții BCR.
Cât de mari pot fi comisioanele
În sesiunea plenară, europarlamentarul Pablo Zalba, raportor pentru această propunere de regulament, a precizat: „Această lege, împreună cu viitoarea directivă a serviciilor de plată vor crea un cadru pentru plățile efectuate în Europa, asigurând mai multă transparență, stimulând competiția și permițând comercianților și utilizatorilor să aleagă cardurile care oferă cele mai bune condiții“. Conform proiectului de regulament, comisioanele interbancare la tranzacțiile cu cardul, sunt limitate astfel:
Pentru tranzacțiile internaționale cu carduri de debit, limita admisă va fi de 0,2% din valoarea tranzacției.
Pentru tranzacțiile naționale cu carduri de debit, limita va fi de 0,2% după o perioadă de tranziție de cinci ani în care statele membre UE pot stabili un comision interbancar mediu ponderat care să nu depășească echivalentul a 0,2% din valoarea medie anuală a operațiunilor pentru toate operațiunile naționale cu cardul de debit din cadrul fiecărui sistem de carduri de plată.
Pentru tranzacții naționale mai mici cu carduri de debit, statele membre pot stabili un comision maxim per tranzacție de 5 eurocenți, după această perioadă de tranziție de 5 ani.
Pentru tranzacțiile cu carduri de credit, comisioanele vor fi limitate la 0,3% din valoarea tranzacției, iar statele membre pot stabili o limită mai mică a comisionului pentru tranzacțiile naționale cu carduri de credit.
Europarlamentarii au arătat că, în prezent, comercianții sunt de cele mai multe ori obligați să accepte toate cardurile în condițiile stabilite de emitenții acestora. Aceste comisioane sunt aplicate de bănci care aparțin unor sisteme de carduri cum ar fi Visa și MasterCard, care controlează împreună cea mai mare parte a pieței. Comercianților le sunt aplicate comisioane pentru fiecare tranzacție cu cardul, aceste comisioane fiind adăugate în prețul bunurilor și serviciilor pe care le oferă. Conform noilor reguli, comercianții vor accepta doar cardurile din sistem alese de ei, care respectă aceste reguli de limitare a comisioanelor. Ca urmare, cumpărătorii vor vedea că sunt acceptate mai puține carduri, dar limitele pentru comisioane vor duce la costuri mai mici atât pentru cumpărători, cât și pentru comercianți. Pentru a fi aplicată, legislația trebuie să fie aprobată și de Consiliul Uniunii Europene și publicată în Jurnalul Oficial al UE.
Reamintim faptul că, recent, băncile au fost obligate să afişeze pe ecranul terminalelor ATM toate comisioanele percepute, înainte ca tranzacția să se deruleze.
În România, la finele anului 2013 existau în circulaţie 14,1 milioane carduri valide, din care 11 milioane erau carduri de debit, iar 2,2 milioane carduri de credit. Cu acestea au fost realizate 410 milioane tranzacţii, cu o valoare de 32,4 miliarde euro, din care 6 miliarde euro au reprezentat plăţi la comercianţi, potrivit datelor BNR.
sursa: romanialibera.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!