Actualitate

UE trebuie să facă mai mult pentru a combate reinterpretarea istorică (ţările baltice, România şi Polonia)

Ţările baltice Estonia, Letonia şi Lituania, împreună cu România şi Polonia, au cerut UE să facă mai mult pentru a combate reinterpretările ruseşti şi distorsiunile istoriei, relatează vineri dpa.

Într-o scrisoare comună publicată vineri, cele cinci ţări est-europene au cerut, de asemenea, instituţiilor UE să îşi asume un rol de leadership în păstrarea memoriei istorice şi prevenirea manipulării
faptelor.

„Rusia nu a condamnat niciodată crimele sovieticilor şi conducerea sa actuală tolerează în mod deschis şi chiar sprijină cu entuziasm moştenirea sovietică”, se arată în scrisoare.

„Este necesar să se consolideze eforturile la nivelul UE pentru a combate încercările Rusiei de a rescrie istoria şi de a folosi interpretările regimurilor totalitare în contextul războiului împotriva Ucrainei, folosind instrumente legale, politice şi de sensibilizare”, subliniază documentul citat.

Spre deosebire de atrocităţile naziştilor, memoria şi cunoaşterea crimelor sovietice încă nu şi-au găsit locul în conştiinţa europenilor.

„Fără o evaluare precisă, onestă şi cuprinzătoare a trecutului, nu vom putea preveni efectiv viitoare crime pe continentul nostru sau să le investigăm pe cele actuale din Ucraina”, se arată în scrisoarea semnată cei cinci lideri europeni.

Rusia a lansat un război împotriva Ucrainei în urmă cu aproape cinci luni, folosind ca pretext între altele pretinsa „denazificări” a ţării vecine. Moscova susţine în mod constant că conducerea ucraineană este dominată de nazişti.

Estonia, Letonia şi Lituania au fost ocupate alternativ de Uniunea Sovietică şi Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După încheierea războiului, cele trei state baltice au rămas în mod involuntar parte a Uniunii Sovietice până în 1991.AGERPRES/(AS – autor: Violeta Gheorghe, editor online: Anda Badea)

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Facebook!


comentarii

  1. Daaa, ceva de genul: mulțumim din inimă lui ribentrop-molotov, fondatorilor respubicii noastre, fărî di cari eram șî amu ia sub cizma fasșistî a jandarmului român.

 1. E clar cristal în istorie. Basarabia era pământ românesc străbun, până în 1812, când a fost luat fără drept de țar și începută distrugerea latinității locurilor. România și-a reluat dreptul abia peste un secol. Tratatul RM – (Ribb-Molot) a permis Germaniei să atace Polonia cu aprobarea URSS, care a și-a permis sa dea României ultimatumul, abia când Franța lui Petain a capitulat Germaniei lui Hitler. Intre timp, când Hitler ocupa în vest, Stalin ocupa restul Poloniei, părți din Finlanda și, tot cu ultimatum, țările baltice. Colaborare perfectă, care a dus la rusificări și trimiteri de populații autohtone în Siberia, cu pretențiile actuale de alipiri la Rusia pe marginile fostei URSS, sub presiunea rușilor venetici care nu se vor minorități locale în pământurile străine.

 2. Iti propun sa iti faci ADN ul, poti fi placut surprins(nu sexual) sa te gasesti ruda apropiata cu Adrian Copil Minune Manelistul incrucisat cu vreun peceneg, in cel mai bun caz or cu niamuri de pe Dealul Sorocii si pi linga toati pedik nespalat.

   1. Nicola Pedic
    Esti o jigodie din RM si oplosit, pesemne,cu traiul in ….or in RO(Ferentari) de unde, dandu-te roman, iti versi veninul pe moldoveni ca sa bagi zazanie si sa atragi ura fata de RO si invers.Seans terminat, marlane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.