Economie

UE va oferi Republicii Moldova un suport financiar în valoare de 250 milioane de euro

În perioada imediat următoare, UE va oferi Republicii Moldova un suport financiar în valoare 250 milioane de euro. De asemenea, împreună cu Banca Europeană de Investiții (BEI), va investi între 150 și 170 milioane de euro în energie, transport și infrastructura de sănătate a R. Moldova, anunță vineri, 30 decembrie, Delegația UE în R. Moldova, transmite Ziarul de Gardă.

„(…) Încheiem încă un an plin de provocări și succese cu reconfirmarea angajamentului Uniunii Europene de a sprijini în continuare aspirațiile proeuropene ale R. Moldova”, potrivit Delegației UE în Republica Moldova.

Recent, reprezentanții Ministerului Finanțelor au anunțat că R. Moldova a reușit să mobilizeze, în anul 2022, surse externe pentru sprijin bugetar direct de la partenerii de dezvoltare în valoare echivalentă a peste 13 miliarde de lei (circa 671 milioane de euro), cu aproximativ 8,6 miliarde de lei, circa 422 milioane de euro, mai mult decât a fost planificat la începutul anului bugetar.

În cadrul celor trei Conferințe ministeriale „Platforma de Sprijin pentru R. Moldova” (București, Berlin, Paris), partenerii de dezvoltare au enunțat pentru țara noastră angajamente financiare și umanitare în valoare echivalentă a circa 1,4 miliarde de euro, care urmează a fi alocate și valorificate în următorii ani.

Potrivit Ministerului, după cele trei conferințe ale Platformei de Sprijin pentru R. Moldova, mijloace financiare suplimentare pentru sprijin bugetar în vederea atenuării crizelor au fost încasate, în special, din partea Fondului Monetar Internațional (FMI) – 55,1 mil. euro și 33,2 mil. dolari SUA, Băncii Mondiale – 101,3 mil. euro și 9,24 mil. dolari SUA, Comisiei Europene – 75,0 mil. euro, Agenției Franceze de Dezvoltare – 75,0 mil. euro, Guvernului Germaniei – 40,0 mil. euro, Guvernului României – 10,49 mil. euro și Guvernului Poloniei – 20 mil. euro.

De asemenea, în contul special, deschis de Ministerul Finanțelor pentru colectarea donațiilor financiare destinate asistenței umanitare pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, a fost încasată de la donatorii externi suma echivalentă cu circa 199,7 milioane de lei, inclusiv din partea Guvernelor Elveției (3,2 mil. USD), Suediei (3,66 mil euro), Lituaniei (3,25 mil. euro), Slovaciei (0,1 mil. euro) și Estoniei (0,1 mil. euro).

Suplimentar, Ministerul Finanțelor a precizat că până la sfârșitul anului 2022 sunt preconizate intrări de mijloace financiare pentru suport bugetar nerambursabil în bugetul de stat de la: Guvernul SUA – 30 mil. dolari SUA și Guvernul Norvegiei – 14,0 mil. dolari SUA, resurse ce vor fi canalizate prin intermediul Fondului Fiduciar instituit de către Banca Mondială. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Banii astia e cum ar fi dati Rusiei pentru ca vor gasi o cale sa-i sifoneze prin firmele lor de drumuri si constructii.
    Daca ar ajunge direct la pensionarii si oamenii saraci ar fi intradevar un ajutor pentru locuitorii RM, fie ei de orice nationalitate sau orientare politica.

  2. Aho aho europeni si romani frati
    Noi cersim, voice ne dati?
    Maine anul se inoieste
    Si noi graim tot pe ruseste
    Dar noi vrem ,ne dati parale?
    Euroi multi, dolarei ptr spitale
    Aurobuze, burse, bani
    Dati-ne , nu fiti golani!
    Ca de nu, ne shucarim
    Si spre Putin o zbughim
    Si va facem si fascisti
    Si de Putin s-o ‘nerva
    Nucleara o sa va dea
    Mai dati-ne mai, Hai Haiii !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *