ULTIMA ORĂ! Cinci magistrați și-au dat demisia din ,,propria inițiativă”, inclusiv doi magistrați controversați – Andrei Neculcea și Galina Moscalciuc

Sistemul judecătoresc rămâne fără cinci judecători. Este vorba despre Eduard Rățoi de la Curtea de Apel Bălţi, Boris Bîrcă de la Curtea de Apel Chişinău, Galina Moscalciuc de la Curtea de Apel Chişinău, Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău și Dumitru Gherasim de la Judecătoria Bălți, transmite replicamedia.md.
Potrivit președintelui interimar al CSM, Dorel Musteață, „toți au invocat în cerere de demisie – din propria inițiativă”. Cel puțin două nume din cele menționate sunt cunoscute publicului larg pentru deciziile controversate aprobate în dosare de rezonanță.
Andrei Niculcea, de la Judecătoria Chișinău, este judecătorul care l-a condamnat pe fostul prim-ministru, Vladimir Filat, dar și cel care a examinat, în primă instanță, dosarul lui Ilan Șor. Tot el este magistratul care a pronunțat sentința prin care fostul șef al Serviciilor de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, singurul inculpat în dosarul expulzării celor șapte profesori turci, a fost condamnat doar la o amendă, în sumă de aproximativ 88.000 de lei, potrivit ZdG.
Potrivit sursei citate, Andrei Niculcea, inițial, a fost procuror în raioanele Cantemir şi Căuşeni, iar din 2010, în secţia judiciar-penală din cadrul Direcţiei Judiciare a Procuraturii Generale. În iulie 2015, Andrei Niculcea a fost numit, pe un termen de cinci ani, în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. În iulie 2020, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a propus președintelui Republicii Moldova numirea lui Niculcea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.
În iunie 2016, Andrei Niculcea l-a condamnat pe fostul premier Vladimir Filat la nouă ani de închisoare, iar un an mai târziu, judecătorul l-a condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare și pe Ilan Șor, însă a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă – care nici până în prezent nu a fost pronunțată, fiind actualmente pe masa magistraților de la Curtea de Apel Chișinău, iar între timp Șor a devenit deputat și este declarat fugar din 2019, după ce guvernarea democrată a fost decapitată.
CSM a mai aprobat demisia Galinei Moscalciuc de la Curtea de Apel Chişinău. Potrivit ZdG, a fost președinta completului de judecată care a examinat dosarul fostului premier Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare. În decembrie 2013, magistrata l-a achitat pe polițistul Ion Perju, acuzat că i-ar fi aplicat lovitura fatală tânărului Valeriu Boboc, decedat în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009.
Ulterior, Curtea de Apel Chişinău a anulat decizia. Aceeaşi magistrată a obligat Agenţia Proprietăţii Publice să-i vândă lui Vlad Plahotniuc terenul de la Moldexpo, pe care este amplasat sediul televiziunilor sale.
Anterior, Moscalciuc a examinat și o cauză civilă prin care prim-vicepreședintele Parlamentului de atunci, Vlad Plahotniuc, solicita despăgubire morală de aproape un milion de lei de la oamenii de afaceri Victor Țopa și Viorel Țopa.
În aprilie 2018, Galina Moscalciuc a pronunțat sentința de achitare a Stelei Pahomi, fostă membră a Consiliului de Administrație a Moldova-Agroindbank, în dosarul escrocheriilor cu acțiunile MAIB. Aceeași magistrată a examinat în 2017 unul din dosarele privind licitațiile trucate pentru asigurarea cu produse alimentare a grădinițelor din minicipiul Chișinău.
Galina Moscalciuc este judecătoare din anul 2005. A lucrat la Judecătoria Chișinău până în decembrie 2017 atunci când a fost numită în funcția de judecătoare la Curtea de Apel Chișinău.