Ultimă oră. După SUA, Franța transmite cetățenilor săi ‘să ia de pe acum măsuri pentru a părăsi Libanul cât mai curând posibil’
Ministerul francez de Externe a transmis, duminică, cetăţenilor francezi “să ia de pe acum măsuri pentru a părăsi Libanul cât mai curând posibil”, potrivit BFM TV, citat de news.ro.
“Având în vedere riscul unei escaladări militare în Orientul Mijlociu, resortisanţii francezi sunt îndemnaţi să nu călătorească în Liban. Pe teren, cetăţenii francezi sunt îndemnaţi să manifeste cea mai mare vigilenţă“, se încheie comunicatul.
Temerile privind o escaladare militară sunt în creştere
Teama de o escaladare militară în Orientul Mijlociu creşte după ce Iranul şi aliaţii săi şi-au intensificat ameninţările la adresa Israelului.
Iranul, Hamas şi Hezbollah au dat vina pe Israel pentru moartea, miercuri, a liderului mişcării islamiste palestiniene, Ismail Haniyeh, care a fost ucis în reşedinţa sa din Teheran. Asasinarea sa a avut loc la câteva ore după ce un atac revendicat de Israel l-a ucis pe şeful militar al mişcării libaneze, Fouad Chokr, marţi seara, în apropiere de Beirut.
Israelul nu a comentat asasinarea lui Haniyeh, dar a promis să distrugă Hamas după un atac fără precedent al mişcării pe teritoriul său la 7 octombrie, care a provocat un răspuns devastator al armatei israeliene în Gaza.
Liderii iranieni şi mişcarea islamistă libaneză Hezbollah şi mişcarea palestiniană Hamas au jurat să răzbune moartea lui Haniyeh şi Chokr, liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, ameninţând Israelul cu “pedepse severe”.
Netanyahu a declarat că ţara sa este la un “nivel foarte ridicat” de pregătire pentru orice scenariu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că ţara sa este la un “nivel foarte ridicat” de pregătire pentru orice scenariu, “atât defensiv, cât şi ofensiv”.
Având în vedere “posibilitatea unei escaladări regionale din partea Iranului şi a partenerilor săi”, Statele Unite, principalul aliat al Israelului, au anunţat vineri că “îşi modifică (postura) militară” pentru a “îmbunătăţi protecţia forţelor armate americane” şi a “spori sprijinul pentru apărarea Israelului”.
Întrebat de jurnalişti, la reşedinţa sa de la malul mării din Delaware, dacă crede că Iranul va sta deoparte, preşedintele american Joe Biden a răspuns: “Sper, nu ştiu”.
Mai multe ţări îşi îndeamnă cetăţenii să părăsească Libanul
Ambasada SUA a îndemnat cetăţenii săi să părăsească Libanul cu “orice bilet de avion disponibil”
“(…) Mesajul meu pentru cetăţenii britanici este clar: Părăsiţi Libanul acum”, a declarat şeful diplomaţiei, David Lammy.
Suedia a anunţat, de asemenea, închiderea ambasadei sale din Beirut şi a făcut apel la cetăţenii săi să plece. Canada a făcut apel la cetăţenii săi să “evite orice călătorie în Israel din cauza conflictului armat regional în curs şi a situaţiei de securitate imprevizibile”.
Secretarul de stat Antony Blinken a vorbit prin telefon cu omologii săi francez şi britanic. Blinken şi Lammy au reafirmat necesitatea de a “preveni răspândirea conflictului” din Gaza, potrivit Departamentului de Stat.
Războiul din Gaza a condus la deschiderea de fronturi împotriva Israelului de către Hezbollah şi rebelii yemeniţi houthi, care, împreună cu Hamas şi grupurile armate irakiene, formează ceea ce Iranul numeşte “axa rezistenţei” împotriva Israelului.
Reprezentantul Iranului la ONU a declarat că se aşteaptă ca Hezbollah să lovească “adânc” în teritoriul israelian şi “să nu se limiteze la ţinte militare”, după ce liderul mişcării, Hassan Nasrallah, a vorbit despre un “răspuns inevitabil”.
Potrivit Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, Ismail Haniyeh a fost ucis de un “proiectil cu rază scurtă de acţiune” tras asupra clădirii în care se afla după ce participase la ceremonia de inaugurare a preşedintelui iranian.
“Regimul sionist va primi cu siguranţă un răspuns la această crimă la momentul şi locul potrivit”, au avertizat ei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!