Actualitate

ULTIMA ORĂ! Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară. Robu: PG va face totul pentru a fi extrădat, iar bunurile îi vor fi confiscate

În ultima cerere aprobată cu 81 de voturi, Șor este acuzat că, din funcția de președinte al Consiliului de Administrație al BEM, a admis sustragerea a 32 de milioane de lei de la BEM în contul unei socicetăți comerciale afiliate lui Vladimir Andronache.

„PG va întreprinde toate acțiunile pentru ca toate persoanele vizate să fie extrădate, iar bunurile obținute în urma infracțiunii să le fie confiscate în bugetul de stat”, a declarat Robu. A opta cerere se referă la delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari. Potrivit lui Dumitru Robu, în perioada când era președinte al Consiliului de Administrație al BEM și totodată lider al unui grup criminal, Ilan Șor a organizat sustragerea din contul corespondent al BEM în Gazprombank din Rusia a sumei 100 de milioane de dolari. „Pentru” ridicarea imunității lui Șor au votat 81 de deputați.

Ilan Șor va fi cercetat și pentru abuz de serviciu în interesul unui grup criminal organizat în dosarul concesionării frauduloase a Aeroportului Internațional Chișinău.

Cererea a șaptea de ridicare a imunității sale de deputat a trecut cu 82 de voturi.

„Persoana care a semnat are statut de învinuit și, în cadrul urmăririi penale, s-a constatat că a acționat în interesul grupului criminal condus de Ilan Șor”, a precizat Ilan Șor.

A șasea cerere se referă la spălare de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari în dosarul Aeroportului. A fost aprobată cu 84 de voturi ale PAS și BCS.

Parlamentul a aprobat cu 82 de voturi a cincea cerere de ridicare a imunității parlamentare a lui Ilan Șor. Aceasta se referă la dosarul Aeroportului, Șor fiind acuzat de escrocherie în proporții mari săvârșită de oorganizație criminală.

Ilan Șor urmează să fie investigat și arestat pentru crearea și conducerea unei organizaţii criminale, pentru a comite infracțiuni de sustragere a banilor din sistemul bancar.

A patra cerere privind ridicarea imunității sale de deputat a trecut cu 78 de voturi.

Deputații au luat o pauză de o oră.

Parlamentul a aprobat cu 83 de voturi a treia cerere care, la fel, se referă la frauda bancară, iar Ilan Șor urmează să fie cercetat pentru spălare de bani săvârșită de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală.

Referindu-se la Veaceslav Platon, deputatul Lilian Carp a menționat că procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo trebuie investigat pentru mușamalizarea rolului lui Platon în dosarul fraudei bancare.

„A fost constatată implicarea celor trei grupuri criminale: condus de Plahotniuc, de Platon și Șor. Toate trei grupuri au acționat împreună pentru a comite infracțiunea”, a spus Robu.

Și a doua cerere depusă de procurorul general interimar a trecut cu 87 de voturi.  A doua cerere privind ridicarea imunității parlamentare a lui Ilan Șor se referă la escrocherie în proporții deosebit de mari.

„În 2014, membrii orgaizației criminale conduse de Plahotniuc au decis redistribuirea proprietăților deținute de diferite grupuri criminale pe teritoriul RM. Grupul criminal condus de Platon urma să înstrăineze o parte din bunuri, inclusiv acțiunile deținute la Victoriabank. Urmau să fie utilizate mijloacele sustrase de la BEM, prin metoda creditării de către grupul criminal condus de Șor”, a spus Robu.

Prima cerere privind ridicarea imunității parlamentare a lui Ilan Șor a fost aprobată cu 88 de voturi ale deputaților PAS și BCS. Vladimir Voronin a întrebat de ce Șor nu a fost cercetat până la alegerile din 11 iulie.

„Procurorul înaintează cererile când se acumulează probe suficiente. Nu pot da răspuns de ce până acum nu s-a înaintat astfel de cereri. Prima cerere a fost depusă în toamna 2019, tot în dosarul fraudei bancare”, a răspuns Robu.

„Pe când să vă mai așteptăm în Parlament? Tare mult de lucru mai este în acest dosar”, s-a adresat Dumitru Alaiba procurorului general interimar.

„N-a fost întrebare, ci doleanță”, a comentat speakerul Igor Grosu.

Robu a fost întrebat dacă mai sunt persoane cu funcții de răspundere, cercetate în acest dosar. El a invocat secretul anchetei, dar a precizat că „toate persoanele, indiferent de funcție, vor fi investigate. Dumitru Robu a anunțat în plen că PG pregătește o inițiativă legislativă prin care, în cazul persoanelor care se eschivează de la răspunderea penală, cauzele penale să poată fi trasmise în judecată.

Prima cerere prezentată de procurorul general interimar se referă la falsul în declarații. Potrivit lui Robu, deținând funcția de primar de Orhei și ulterior de deputat, Șor nu a inclus în declarațiile de avere bunurile imobile ale sale și ale soției.

Pentru anii 2016-2019, a tăinuit informația aferentă bunurilor imobile aflate în proprietatea soției sale, inclusiv tranzacțiile de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile, realizate în Rusia, dar și conturile bancare pe care le deținea.

Potrivit lui Robu, dacă Șor va fi condamnat în instanță, se va pune sechestru pe bunurile nedeclarate și confiscate în beneficiul statului. Fiind întrebat cum acesta va fi tras la răspundere în contextul în care a fugit din țară, procurorul general a menționat că acesta urmează să fie extrădat.

Deputații examinează, la această oră, cele nouă cereri depuse de procurorul general interimar privind ridicarea imunității parlamentare a lui Ilan Șor.

Amintim că procurorul general interimar, Dumitru Robu, a cerut ridicarea imunității parlamentare a deputatului fugar, Ilan Șor, în vederea reținerii, percheziționării, arestării și trimiterii acestuia în judecată.

În solicitarea sa adresată Parlamentului, Dumitru Robu cere anchetarea lui Ilan Șor pe mai multe capete de acuzare. Este vorba despre escrocherie în proporții deosebit de mari, spălarea banilor în proporții deosebit de mari, crearea sau conducerea unei organizații criminale, delapidarea averii străine și abuzul de putere sau abuzul de serviciu. 

Sursa: jurnal.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *