Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și principalii comnadanţi militari ucraineni au convenit, marți, 14 martie, să continue apărarea oraşului Bahmut din estul Ucrainei, a anunțat cabinetul prezidenţial, relatează Reuters.
Astfel, în urma unei întâlniri la care au participat președintele, înalţi oficiali guvernamentali și comandanți militari, cabinetul președintelui Zelenski a transmis într-o declarație: ”După analizarea oportunităţii operațiunii defensive în direcția Bahmut, toți membrii și-au exprimat o poziție comună de a continua să păstreze controlul și să apere orașul Bahmut”.
În prezent mercenarii Wagner încearcă să preia controlul asupra oraşului ucrainean Bahmut.
Situația rămâne „dificilă”
Situaţia din zona oraşului Bahmut rămâne dificilă, dar forţele ucrainene resping toate încercările armatei ruse de a captura oraşul, a afirmat luni comandantul forţelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskii, transmite Reuters. ”Situaţia din jurul oraşului Bahmut rămâne dificilă”, a declarat Sîrskii, potrivit platformei Telegram a Centrului media al armatei ucrainene.
”Toate tentativele inamicului de a captura oraşul sunt respinse cu artilerie, tancuri şi alte arme”, a mai adăugat înalta oficialitate militară ucraineană. Aceasta a adăugat că gruparea de mercenari rusă Wagner ”atacă din mai multe direcţii încercând să spargă apărarea trupelor ucrainene şi să avanseze către districtele centrale ale oraşului”, relatează Agerpres.
Informaţiile nu au putut fi verificate de Reuters din surse independente.
Context
Un consilier al liderului ucrainean a declarat vineri că Kievul a decis să continue luptele la Bahmut deoarece bătălia epuizează cele mai bune unităţi ale armatei ruse.
Pentru Moscova cucerirea oraşului Bahmut este un obiectiv important pentru că ar însemna străpungerea apărării ucrainene şi ar fi un pas spre capturarea întregii regiuni industriale Donbas.
Vă anintim că la 24 februarie 2022, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei. Moscova susține că desfăşoară o ”operaţiune militară specială de denazificare”a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.
De partea sa, Kievul a afirmat de mai multe ori că, înainte de a discuta despre un plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate în 2022 şi peninsula Crimeea.