Editorial

Ultimul drum al visului nostru european sau Băncile ni s-au furat și a venit rândul nostru?

Fără niciun pic de îndoială, în replică, Voronin mă asigura că el dorește doar binele poporului. Pe neprins de veste, însă, referindu-mă la coaliția minoritară PD-PLDM, l-am întrebat: „Sau dvs. vreți să-i jucați pe ei?”. Mă gândeam că Voronin ar putea lesne să dirijeze din umbră cele două partide, după ce liderii acestora au declarat Partidul Liberal drept indezirabil pentru actul de guvernare. Auzindu-mi întrebarea, Voronin a surâs și a răspuns:  „Dacă se va primi…”.

Au trecut de atunci doar trei luni și iată că „se primeşte”… Dacă la început comuniștii pretindeau doar la şefia instituțiilor de control: Curtea de Conturi, Comisia Electorală Centrală, Consiliul Național de Integritate, astăzi Voronin cere conducerea televiziunii publice şi posturi-cheie în Procuratura Generală și SIS. Iar zilele trecute, pe nepusă masă, el a solicitat demisia de urgență a patru miniștri din cabinetul Gaburici. Din spusele sale, PCRM ar fi primit asigurări înainte de votarea Executivului, că Maia Sandu, ministrul Educaţiei, Serghei Afanasenco, ministrul Tineretului şi Sportului, Viorel Cibotaru, ministrul Apărării, şi Sergiu Palihovici, ministrul Mediului, vor fi eliberaţi din funcţii peste numai două luni.

Prima replică la declaraţiile cu pricina ale liderului comunist a venit din partea liberal-democratului Valeriu Streleț, care a negat faptul că o astfel de înţelegere ar fi avut loc. Dacă Streleț are dreptate, să fim atenți că trei dintre cei patru miniștri sunt ai PLDM. Astfel, nu putem exclude că declaraţiile lui Voronin au doar scopul de a crea haos în partidul lui Vlad Filat, temeliile căruia se clatină tot mai asiduu în ultima vreme. Dar dacă Strețeț minte, reiese că Voronin provoacă nedumerire în toată coaliția de guvernare. Or, dacă acestor miniștri li se vor da papucii, coaliţia minoritară va demonstra electoratului că este reprezentată de niște oameni foarte neserioşi, în care nu prea poţi avea încredere 

Să admitem totuşi, că Alianța Moldova Europeană (AME) nu-l va lua în seamă pe Voronin. Atunci PCRM ar putea să se retragă din așa-zisa opoziție constructivă, pentru a lăsa PD și PLDM fără majoritate de voturi în parlament. Acest pas cel puţin le poate garanta comuniştilor mai multe voturi la alegerile locale. Să ne amintim că aşa proceda și PPCD-ul lui Iurie Roşca, care de asemenea se numea opoziţie constructivă în timpul guvernării PCRM. Deja nu contează că respectivele mișcări ale lui Voronin vor avea efect pe termen scurt, pentru că, după ce s-a alliat cu Filat și Plahotniuc, el a pus cruce pe partidul său, oferindu-şi alegătorii lui Igor Dodon şi lui Renato Usatâi.

Voronin se simte pe cal alb şi din cauza dezamăgirii tot mai evidente a partenerilor externi față de actuala guvernare a RM, în special după cazul BEM. În atare condiţii, liderul comunist poate cânta la unison cu UE şi SUA. Zilele trecute, Jeffery Goveia, directorul adjunct al Corporației Provocările Mileniului la Chişinău, a menționat în cadrul unui eveniment public că SUA oferă suport țării noastre pentru a reduce sărăcia, dar nu pentru a-i îmbogăți pe cei care sunt deja bogați. La rândul său, Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE în Moldova, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că, în 2014, RM a dezamăgit europenii, înregistrând un progres minim în reformarea justiției și în lupta împotriva corupției și fără să reformeze deloc procuratura. Emisarul UE ne-a anunțat că nu vom mai primi bani din afară, dacă nu vom realiza reforme, pentru ca aceşti bani să nu ajungă în buzunarele celor care au provocat probleme în sectorul bancar. „Viitorul programelor europene este pus în pericol, dacă problemele din sectorul bancar nu sunt rezolvate”, a adăugat Tapiola. Iar referindu-se la furtul BEM, al Băncii Sociale și al Unibank, oficialul european s-a arătat uimit că într-o țară atât de mică este posibil să furi atâția bani şi a sugerat autorităților noastre să lichideze cele trei bănci. Tapiola a atenţionat că salvarea acestor bănci cu banii statului ar putea fi o povară grea pentru RM pentru o lungă perioadă de timp.

Cu toate acestea, scrie presa, în cadrul ședinței secrete de vinerea trecută, Guvernul a decis să acorde șase miliarde de lei aceloraşi bănci. Şi asta chiar dacă statul a creditat băncile respective în noiembrie 2014 cu alte 9,5 miliarde de lei, bani care nu au fost restituiţi. Culmea este că această sumă ar fi fost convertiră ca datorie a Executivului şi urmează să fie achitată de către cetăţenii RM, prin impozite şi alte taxe.

În lipsa sprijinului financiar extern şi ca rezultat al furtului de la BEM, ţara noastră lunecă spre faliment. E adevărat că Tapiola a solicitat conducerii RM să întreprindă măsuri urgente pentru a stârpi corupția, dar pare incredibilă versiunea că cei care ne-au furat ţara se vor spăla imediat pe mâini şi vor lupta pentru dreptate. Oricum, pentru a-şi salva electoratul de la sărăcie şi, eventual, de la moarte, autorităţile noastre au nevoie întâi şi întâi de bani pentru a asigura populaţiei o modestă bunăstare. Din păcate, și la acest capitol lucrurile putrezesc. Potrivit unor surse din cabinetul Gaburici, la aceeaşi ședință secretă a Guvernului, s-a anunțat că bugetul de stat nu dispune de acumulări suficiente pentru a achita salariile și pensiile…

Vlad Filat va fi în cel mai bun caz primul, dacă nu singurul perdant al acestui joc. Despre Plahotniuc se știe că a dus-o bine mersi şi în timpul guvernării PCRM şi, probabil, el își va menține sferele de influență chiar și în cazul venirii la putere a unei coaliții de stânga. Gurile rele afirmă că anume el a contribuit decisiv la atragerea lui Voronin în aşa-numita opoziţie constructivă. Şi dacă vom ajunge la situația în care să nu mai existe bani pentru salarii şi pensii, iar ceasul va bate ora sacrificării lui Filat, acesta ar putea fi acuzat nu doar de implicare în dispariţia banilor din bănci, dar şi de faptul că am ajuns săraci lipți pământului, inclusiv deoarece el a controlat toate instituţiile financiare ale statului.

De fapt, ultimele acțiuni ale lui Vlad Filat ne arată că el se află la anaghie. În ultimul timpn, Filat s-a făcut foc pe jurnalişti şi a început să-i atace prin judecăţi, cerând de la fiecare câte cinci mii de lei. Parcă ar fi Stepaniuc de odinioartă – jurnaliştii ştiu de ce. În această ordine de idei, e important să menţionăm şi despre modificările pe care parlamentul încearcă să le facă la Codul Audiovizualului. O eventuală aprobare a acestora va institui în RM o cenzură teribilă. Atunci șantajul față de jurnaliști va fi la ordinea zilei, în cei slabi va patrunde frica, iar cei demni şi curajoşi vor putea fi deposedaţi de toate bunurile în mod legal, prin judecată. Săracii și flămânzii, care nu vor avea nicio leţcaie, vor ajunge la pârnaie. După ce ni s-au furat băncile, să fi venit şi rândul nostru?

Până una-alta, dacă lucrurile nu se vor schimba radical în RM, dar, din păcate, ele nu se vor schimba, acordaţi-vă chitarele şi pregătiţi-vă tobele pentru a petrece pe ultimul drum visul nostru european.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *