Un an de la catastrofa aviatică MH17: Rebelii comemorează victimele și acuză Kievul
Ceremonia, organizată de autoritățile separatiste, a avut loc lângă localitatea Grabovo, unde au căzut cele mai multe fragmente ale avionului, după cum relatează AFP.
‘Suntem dispuși să oferim orice ajutor necesar oamenilor care dovedesc că puterea ucraineană criminală este cea care a lăsat ca această tragedie să se producă’, a declarat Aleksandr Zaharcenko, unul din liderii separatiști, în fața mulțimii adunate.
Aduși într-un autobuz de autoritățile separatiste, locuitori din satele vecine localității Grabovo au depus flori în fața unui mic memorial de granit și au dat drumul la mai multe baloane albe simbolizând victimele, majoritatea dintre acestea fiind cetățeni olandezi.
Separatiștii proruși și autoritățile ucrainene se acuză reciproc de a fi la originea catastrofei aviatice soldate cu 298 de morți. O anchetă internațională este în curs pentru elucidarea circumstanțelor producerii acestei tragedii.
Familiile victimelor, care nu au participat la comemorările organizate de separatiști, au fost invitate de Zaharcenko să se deplaseze la locul tragediei, în pofida luptelor care au loc încă în estul Ucrainei, dând asigurări că vor fi luate toate măsurile de securitate necesare.
Potrivit unor responsabili locali, mai multe familii ale victimelor s-au aflat în acest loc acum două săptămâni. Un preot ortodox, unul greco-catolic și un cleric musulman au rostit rugăciuni în memoria celor morți.
Un avion Boeing 777, aparținând companiei Malaysia Airlines, care plecase din Amsterdam și se îndrepta spre Kuala Lumpur, cu 298 de persoane la bord, s-a prăbușit în estul Ucrainei la 17 iulie 2014, într-o zonă controlată de rebelii proruși. Kievul și Occidentul susțin că aeronava a fost doborâtă de rebeli cu o rachetă sol-aer BUK, adusă de pe teritoriul Federației Ruse. Moscova neagă orice implicare, atribuind Ucrainei întreaga responsabilitate pentru această tragedie.
La bordul avionului malaezian se aflau cetățeni din Olanda, Australia, Malaezia, Marea Britanie, Belgia, Canada, Indonezia, Germania, Noua Zeelandă și Filipine. Malaezia, Olanda și alte țări, printre care Ucraina, au cerut crearea unui tribunal internațional sub egida ONU, inițiativă considerată de Rusia drept ‘contraproductivă’.
Sursa: Agerpres.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!