Un concert dedicat Zilei Naţionale a României a avut loc la Filarmonica Naţională
În cadrul concertului au răsunat: „Preludiul la unison” de George Enescu, oratoriul "Mioriiţa", semnat de regretatul compozitor Ion Macovei şi concertul nr. 2 pentru vioară de Dmitri Şostakovici, acesta din urmă fiind interpretat de invitatul special Francecso Ionaşcu, România, laureat a peste 25 de concursuri naţionale şi internaţionale.
Solicitat de MOLDPRES, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Valeriu Matei a afirmat că acest concert a fost unul deosebit. „Pentru prima oară, după mulţi ani, a fost interpretat Oratoriul „Mioriţa” de compozitorul Ion Macovei. Mă bucur că am reuşit să-l aducem la Chişinău şi pe violonistul de talie europeană Francecso Ionaşcu, care a interpretat cu multă virtuozitate concertul nr. 2 pentru vioară de D. Şostakovici”, a accentuat Valeriu Matei.
Oratoriul „Mioriţa” a fost interpretat de Cristina Mândrean (soprano), Oxana Rudchina (mezzo-soprano), Alexandru Vinocurov (tenor), Veaceslav Buza (bas), Capela Corală Academică „Doina” şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchievici” sub bagheta dirijorului Mihai Agafiţa.
Potrivit dirijorului Mihail Agafiţa, oratoriul „Mioriţa” este cu adevărat o capodoperă muzicală naţională. „O muzică splendidă, care induce foarte multe stări. Ar trebui să remarcăm şi elementul european, pentru că Ion Macovei a fost probabil un vizionar, pentru că a introdus chiar nişte elemente din simfonia a 9-a de Beethoven, neştiind la acea vreme că „Odă Bucuriei” va deveni Imnul Europei”, a subliniat Mihail Agafiţa.
Inspirat din melosul popular, oratoriul „Mioriţa” a fost scris în 1974 pentru solişti (soprano, mezzo-soprano, tenor şi bas), cor şi orchestră. Premiera a avut loc în 1984, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la naşterea compozitorului, cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale şi Capela Corală Academică „Doina”, dirijor fiind Dumitru Goia, care a afirmat că „lucrarea reprezintă o sinteză a celor mai importante straturi de cultură muzicală naţională şi universală din trecut şi până în prezent”. În 1990, această creaţie a fost apreciată cu Premiul de Stat.
La eveniment a participat Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniţă, alți reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!