Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”
Feodorov consideră că agresiunea rusă din estul Ucrainei reprezintă de fapt „o tehnologie istorică de rezolvare a acestei probleme” și că această opinie ar fi împărtășită nu numai de el. În acest sens, el a menționat că, în războiul din Siria, Rusiei îi este mai greu să se mobilizeze, decât în fostul spațiu sovietic.
„Conform dreptului internațional, întreg teritoriul Uniuni Sovietice, aparține Patriei noastre, națiunii noastre. De aceea vom fi nevoiți să revenim anume între aceste hotare”, a mai spus Fedorov. Pentru realizarea acestui scop, el consideră că n-ar fi benefică o luptă a rușilor cu NATO, dar cu toate acestea „trebuie să restabilim hotarele istorice al Rusiei, în pofida sancțiunilor și înrăutățirii calității vieții rușilor.”
În opinia intervievatului, pentru a-și atinge acest scop, poporul rus are mult de răbdat. „Restabilirea hotarelor istorice este scopul care a unit toată populația Federației Ruse în ultimii 1500 de ani. Trebuie să ne unim cu toții: și șoferii de TIR, și pensionarii, care o duc din ce în ce mai prost, și ceilalți oamenii, cu salariile pe care le au”, a mai spus Evgheni Fedorov, care face parte din partidul de guvernămân, „Edinaia Rossia”, controlat în totalitate de Vladimir Putin.
Aceste declarații sunt făcute în contextul în care liderul de la Kremlin insistă asupra mai multor modificări constituționale și numește persoane noi în funcțiile-cheie ale statului. Experții ruși și cei internaționali sunt de părere că astfel Putin își propune să consolideze rușii în jurul său și să-și mențină puterea până la moarte.
Leon Aron, șeful departamentului Rusia al Institutului American Enterprise de la Washington, a declarat pentru Europa Liberă că Putin, deși se declară patriot rus, este în realitate un patriot sovietic, fapt care va avea urmare pentru cetățenii Federației Ruse, dar și pentru locuitorii altor țări. „Acest patriotism sovietic, pe care l-au neglijat democrații anilor 1990, a fost revigorat de Putin și a fost transformat în coloana vertebrală a legitimității puterii sale. De aici vine și nostalgia pentru „țara ca supraputere” care a fost răpită, furată prin înșelătorie, nimicită. S-a dovedit că această teză a avut o putere politică colosală, milioane de oameni în Rusia gândeau astfel și Putin a încălecat această idee în interes politic”, a adăugat Aron.
Un alt analist politic, Masha Lipman, afirmă că scopul lui Putin este de a se menține la putere cât mai mult. „Scopul e ca sistemul să rămână stabil, ca Putin să păstreze puterea și să rămână ceea ce a fost în ultimii 20 de ani: cel mai important politician al țării, factorul suprem de decizie, un lider de necontestat și fără rivali”, precizează Lipman.
La rândul său, portalul dw.com notează: „Preşedintele Federaţiei a solicitat şi obţinut atât demisia guvernului Medvedev, cât şi o nouă slugă preaplecată, înzestrată cu funcţia de premier, în persoana ilustrului anonim Mihail Mişustin. (…) În fapt, Rusia lui Putin rămâne vechiul imperiu centralizat, a cărui unică funcţie de putere autentică este şi va continua să fie, până la ultima lui suflare.”
Acum o săptămână, Anatol Țăranu, comentator politic la Chișinău, a declarat pentru TIMPUL că Putin își pregătește terenul pentru a rămâne la conducere în Rusia cât mai mult posibil. „Oricum, Putin rămâne și va rămâne în continuare conducătorul real al Rusiei, chiar dacă deja nu de pe poziția de președinte de țară”, a subliniat Țăranu.