Cultură

Un film românesc favorit la Ursul de Aur

Dupa sase zile de festival si 12 pelicule vizionate din cele 20 inscrise in competitia oficiala, filmul lui Florin Serban "Eu cand vreau sa fluier, fluier" este cotat cu cele mari sanse la Ursul de Aur. Potrivit celor sase critici de film care noteaza peliculele din competitie pentru revista Screen, lungmetrajul lui Florin Serban este principalul favorit la trofeu, cu media 2,9, pe locul al doilea clasandu-se "Ghost Writer", regizat de Roman Polanski, cu media 2,8.

In competitia oficiala a Festivalului de Film de la Berlin sunt inscrise 20 de filme, iar premiile vor fi acordate sambata seara, in cadrul unei gale.

Cu exceptia unei cronici negative in Hollywood Reporter, pelicula "Eu cand vreau sa fluier, fluier" a fost vazuta cu ochi buni de criticii participanti la festival. Filmul, care a avut premiera de gala sambata, la Berlinala, va intra in cinematografele romanesti in luna martie.

Filmul "Eu cand vreau sa fluier, fluier", bazat pe o piesa de teatru scrisa de Andreea Valean, spune povestea lui Silviu (George Pistereanu), care, dupa patru ani petrecuti intr-un penitenciar pe malul Dunarii, a avansat in ierarhia de dormitor, devenind Jupan. Cu doua saptamani inainte de eliberare, Silviu primeste o vizita neasteptata. El afla ca mama lui s-a intors acasa dupa mult timp petrecut in Italia si vrea sa il ia pe fratele lui mai mic. Silviu are cinci zile sa gaseasca o solutie. Cele cinci zile devin o eternitate cand Silviu se indragosteste de o studenta frumoasa la sociologie, Ana (Ada Condeescu), venita in practica la penitenciar.

In recenzia sa, Hollywood Reporter clasifica productia ca fiind "un film minor, nerealizat dramatic, chiar daca vine din Romania, o tara care cunoaste o renastere a filmului". Hollywood Reporter mai scrie ca "nimic din magia cinematografiei romanesti nu s-a lipit de Florin Serban", considerand ca scenariul a fost scris si pus in practica cu multa nesiguranta. Printre nemultumirile publicatiei Hollywood Reporter se numara faptul ca "scenariul este prea subtire, personajele, prea vagi iar actorii, multi neprofesionisti, care prefera sa pozeze, in loc sa joace".

Pe de alta parte, criticul Dan Fainaru de la Screen Daily a descris pelicula intr-un singur cuvant: "bruta". "Brut este cuvantul care poate sa descrie acest film de debut si calitatea sa exceptionala. Povestea unui detinut de 18 ani, Silviu (George Pistereanu), care urmeaza sa fie eliberat curand, dar care pare ca vrea sa isi saboteze eliberarea are, bineinteles cateva neajunsuri, dar este mai autentic decat alte filme asemanatoare, care sunt realizate cu mijloace mai sofisticate, de regizori cu experienta", scrie Screen Daily.

Screen Daily apreciaza calitatile actoricesti ale neprofesionistilor, majoritatea detinuti, dar si pe cele ale foarte tanarului George Pistereanu. "Pistereanu trece dincolo de spiritul rebel al personajului si, intuitiv, reda nu doar vulnerabilitatea ci si despotismul unui baiat de 18 ani, care nu a invatat sensul cuvantului consecinte", scrie Screen Daily, care o apreciaza si pe Clara Voda, interpreta mamei lui Silviu.

Singurul punct bun al filmului gasit de Hollywood Reporter este Ada Condeescu. In viziunea publicatiei, aceasta "este naturala pe ecran si are talentul de a reda toate contradictiile personajului ei, de la teama in fata celui captureaza, pana la atasamentul fata de acesta".

Criticul Jay Weissberg, de la Variety, a avut un entuziasm retinut in fata peliculei lui Florin Serban. Acesta a apreciat, de asemenea, jocul neprofesionistilor din film. "Eu cand vreau sa fluier, fluier” este un film inchegat, pe care spectatorii de la festivaluri il apreciaza si care are potential de a rula si in cinematografe din afara circuitului festivalier", scrie Weissberg.

Dupa tvr.ro

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *