Un fost funcţionar al ME crede că sistemul de învăţământ nu-şi justifică banii
Potrivit lui Andrei Munteanu, sistemul educaţional nu-şi justifică banii cheltuiţi, deoarece este moştenit de la puterea sovietică şi conţine o serie de materii inutile şi irelevante.
„În măsura în care elevul este convins că nu va reuşi să obţină rezultate pozitive la evaluare, el va fi motivat să consume energie şi timp pentru a inventa noi metode de copiat. Mai mult ca atât, părinţii cheltuiesc bani pentru a încerca mituirea sistemului, neavând încredere în corectitudinea acestuia. În acest joc de intimidare, sistemul de paznici şi camere de luat vederi nu schimbă nivelul de cunoştinţe al elevilor, precum nu schimbă nivelul de competenţe, ci doar creşte miza, preţul pentru cei care optează pentru mită”, consideră Andrei Munteanu.
Fostul consilier susţine că sunt încă multe materii irelevante în curriculumul şcolar şi că avem metode de predare învechite şi plictisitoare, iar per total sistemul educaţional nu dă randament. Acesta consideră bacul ca fiind un instrument de intimidare, iar notarea – o metodă de discriminare a elevilor. Munteanu a propus ca sistemul de notare actual să fie înlocuit cu sistemul „admis”/„respins”.
În replică, ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, a calificat criticile fostului consilier ca fiind o acţiune de publicitate a structurii politice oponente actualei guvernări, deoarece Andrei Munteanu este membru-fondator al Platformei Alternativa Democratică.
Ministrul a făcut aceste declaraţii după încheierea şedinţei Comisiei Naţionale de Examinare, în cadrul căreia 11 directori ai centrelor de bacalaureat unde au fost depistate nereguli în timpul desfăşurării examenelor au fost sancţionaţi. Mustrări aspre şi interdicţii de a mai ocupa acest post pe o perioadă de trei-cinci ani au fost aplicate şi directorilor unor centre de BAC în care absolvenţii, după ce şi-au revăzut lucrările, şi-au permis să facă modificări în teste, înainte de a le prezenta la contestare pentru a li se majora notele.