CSI / Rusia

Un fost oficial al Băncii Centrale de la Moscova: Înșelătoria lui Putin despre colapsul Rusiei

Economia Rusiei slăbește pe fondul invaziei Ucrainei, indiferent cât de mult ar încerca Vladimir Putin să convingă publicul de contrariu. Demonstrația președintelui rus despre puterea economică a țării sale nu va păcăli niciun ”investitor normal” străin, a subliniat Alexandra Prokopenko, un expert de la Carnegie Center din SUA, fost consilier al Băncii Centrale de la Moscova.

Prezentarea făcută de Putin oamenilor de afaceri de la Forumul Economic de la St. Petersburg (SPIEF), a fost una înșelătoare și de sfidare a realității din economia Rusiei, care se îndreaptă spre colaps. O singură cifră este semnificativă pentru situația din Rusia; deficitul bugetar a înregistrat în luna mai 2023 valoarea de 40 de miliarde de dolari, potrivit Business Insider.

PIB-ul ar putea crește cu până la 2% în acest an, a estimat Putin, adăugând că cheltuielile militare ale națiunii au dus până acum doar la un deficit bugetar „mic”. El a apreciat, de asemenea, puterea pieței muncii din Rusia, care și-a văzut rata șomajului scăzut la 3,3% în aprilie – cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată de națiune.

Dar într-un articol de opinie de luni pentru Carnegie Endowment for International Peace din Statele Unite, Prokopenko a susținut că acest lucru indică semne de supraîncălzire ale economiei Rusiei.

„Cererea este în creștere, dar oferta internă de bunuri și servicii nu ține pasul cu ea, așa că prețurile cresc, în loc să crească producția”, a spus ea, adăugând că Banca Centrală a Rusiei se pregătește să majoreze ratele dobânzilor pentru a controla inflația.

Statisticile oficiale ale Kremlinului oferă, de asemenea, o viziune înșelătoare asupra economiei Rusiei, a spus ea. Deși guvernul rus și-a echilibrat bugetul și nu a înregistrat niciun deficit în luna mai, a acumulat deja un deficit bugetar de 3,4 trilioane de ruble în acest an, ceea ce echivalează cu aproximativ 40 de miliarde de dolari

Iar rata scăzută a șomajului din Rusia se datorează probabil exodului în masă al lucrătorilor care fug din țară pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, disponibilitatea lucrătorilor scăzând la un nivel record în aprilie.

„Niciun investitor normal nu ar putea să nu depășească șarada acestei discuții despre un climat economic favorabil luptelor devastatoare din Ucraina, solicitărilor pentru lovituri nucleare și lupte interioare de mare profil între mercenarii ruși și Ministerul Apărării”, a spus Prokopenko.

„După un sfert de secol, SPIEF s-a transformat dintr-un forum de investiții prestigios într-o platformă pentru un autocrat în vârstă care a reușit cumva să se convingă că totul merge conform planului”.

Sursa: Ziare.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *