CSI / RusiaInternaționalRăzboiUcraina

Un fost șef al CIA explică de ce a invadat Putin Ucraina. Ce rol a jucat retragerea americanilor din Afganistan

Răspunsul insuficient de adecvat al lumii la unele evenimente care au avut loc în ajunul invaziei Federației Ruse în Ucraina a împins Kremlinul la un astfel de pas, a explicat generalul american în retragere și fost director CIA, David Petraeus, în cadrul unui interviu pentru Channel 24.

„O reacție inadecvată la evenimentele mondiale poate provoca încrederea Rusiei în forțele proprii, iar acest lucru trebuie amintit atunci când vorbim despre alte conflicte potențiale din lume”, a spus el, referindu-se la reacția la invazia Georgiei, Crimeei, Donbasului sau evenimentele din Siria.

„Liniile roșii s-au dovedit a nu fi deloc linii. Toate acestea au nivelat percepția Moscovei“, a spus generalul.

Petraeus vede, de asemenea, o legătură între invazia pe scară largă a Federației Ruse și efectul asupra acesteia al retragerii trupelor americane din Afganistan.

Retragerea a fost descrisă „deloc genială” de fostul șef al CIA. Cu toate acestea, Kremlinul a neglijat și schimbările care au avut loc în Forțele Armate ale Ucrainei, cu ajutorul Occidentului, după 2014.

”Având în vedere toate acestea, Putin a decis că SUA și țările NATO nu vor reacționa la invazia Rusiei în Ucraina. S-a înșelat foarte mult și aceasta nu a fost singura lui greșeală gravă. S-a gândit că va cuceri rapid Kievul și că îl va înlocui Zelenski cu un politician rus”, a subliniat Petraeus.

Și se pare că Moscova nu are de gând să se oprească. Fostul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev a declarat că Rusia ar putea anexa Osetia de Sud şi Abhazia, regiunile separatiste ale Georgiei.

”Ideea de a se alătura Rusiei este încă populară în Abhazia şi Osetia de Sud”, a scris acesta într-un articol publicat miercuri, 23 august, de ziarul rus Argumentî i Faktî.

”S-ar putea să fie pus în aplicare dacă există motive întemeiate pentru asta”, a adăugat Medvedev.

Georgia a pierdut controlul asupra regiunilor după destrămarea Uniunii Sovietice. Moscova le-a recunoscut independenţa în 2008, în urma încercării Georgiei de a recâştiga cu forţa controlul asupra Osetiei de Sud, ceea ce a determinat un contraatac din partea Rusiei. Deşi relaţiile Rusiei cu Georgia s-au îmbunătăţit de atunci, Medvedev a acuzat Occidentul că a creat tensiuni în jurul Georgiei prin discutarea posibilei sale aderări la NATO.

”Nu vom aştepta dacă preocupările noastre devin tot mai reale”, a afirmat acesta în articolul ce marchează cea de-a 15-a aniversare a recunoaşterii independenţei, referindu-se la o posibilă anexare.

Oficialii georgieni au spus în repetate rânduri că sunt hotărâţi să se alăture alianţei militare conduse de SUA, care ar păstra integritatea teritorială a ţării.

Rusia a declarat anexarea a patru provincii ale Ucrainei în septembrie anul trecut – Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie -, fără a obţine recunoaşterea lor pe plan internaţional.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *