Interviu

„Un începător învață engleza tot atât de repede cât un atlet învață să ridice 200 de kg deasupra capului”

Cu ce scop a fost fondat ALC în R. Moldova?

Centrul Lingvistic American (American Language Center) a fost fondat in 1996 ca subdiviziune a Consiliilor Americane pentru Învățământ Internațional din Moldova. La fondarea ALC inițial era vorba doar de câțiva lingviști, care aveau menirea de a preda limba română și rusă partenerilor internaționali ai Consiliilor Americane. În scurt timp însă s-a realizat faptul că există o cerere din partea cetățenilor Republicii Moldova de a studia limba engleză într-un format diferit decât cel din școală. Astfel, din 1996, când începea cu 2-3 profesori, școala a ajuns să fie o comunitate de peste 25 de profesori de limbă engleză, română și rusă.

Cum ați reușit să vă creați un nume și o imagine bună pe piață?

Trebuie să admit faptul că umbrela „American Councils” a conferit un plus de imagine pentru Centrul Lingvistic American, dându-i o notă de credibilitate. Atmosfera prietenoasă este principalul motiv pentru care ALC a continuat să crească în toți acești ani.

Există concurența în sfera studierii limbii engleze? Cum faceți față?

Da, concurență există și chiar foarte multă. Strategia noastă pentru a face față este persistența și managementul responsabil al resurselor. Cred că studenții noștri s-au convins deja de acest lucru atunci când s-au implicat în activități extracurriculare sau atunci când l-au întâlnit pe șeful nostru care merge pe bicicletă și nu cu mașină de lux, cum obișnuiesc alții.

Cu ce oferte noi a venit ALC-ul și prin ce metode atrageți studenții?

După mine cuvântul „oferte” are o conotație legată de produse, adică ceva unic pentru toți clienții, pe când ceea ce face ALC-ul este legat mai mult de interacțiunea umană. După cum știm fiecare om este diferit, are ritm diferit de învățare, are un anumit caracter și o experiență unică de viață, de aceea la noi fiecare student beneficiază de o abordare individuală, în funcție de necesitățile sale, de orar și de ritmul convenabil.
În ceea ce privește metoda principală de atragere a studenților, aceasta este prin recomandarea.

Ce pregătire au profesorii de la centru și ce metode de predare aplică?

O mare parte din profesorii noștri și-au făcut studiile filologice peste hotare sau au experiență de lucru în străinătate. Ei nu încetează să se perfecționeze, frecventează diverse evenimente de dezvoltare profesională și sunt invitați în calitate de prezentatori la conferințe naționale și internaționale. Astfel, metodele noastre sunt în pas cu tendințele moderne și sunt centrate pe cursanți.

Cât de mulțumiți sunt studenții? Mai recomandă cursurile de la ALC și altor persoane?

Conform ultimei analize făcute de către noi, 65 la sută din studenții noștri vin prin recomandare, iar 97 la sută sunt mulțumiți de serviciile oferite. Cred că aceste cifre sunt destul de sugestive.

Câți studenți aveți de obicei, din câte persoane este formată grupa și care este programul cursurilor?

De obicei începem semestrul cu peste 200 de studenți, iar numărul de studenți pe grupă este în mediu de 8 persoane, pentru ca fiecare să poată obține cât mai multă atenție din parte profesorului. În ceea ce privește programul, avem cursuri extensive de 96 ore academice timp de 4 luni și cursuri intensive de 72 ore academic pe parcursul a 2 luni. Orele se pot desfășura începând de la ora 9 dimineața și până seara.

Care sunt costurile pentru cursuri?

Costul unei ore academice (45 min) variază între 33.6 lei și 42 lei, în funcție de perioada zilei. Dimineața și în timpul zilei este mai ieftin decât seara. Respectiv, un curs extensiv de 4 luni ar costa între 2903 lei și 4032 de lei. La fel Centrul Lingvistic American are un sistem de reduceri pentru clienții fideli (cei care fac câteva semestre) și pentru achitare integrală a plății, reducerea poate ajunge la 20%.

Prin ce metode responsabilizați studenții să frecventeze cursurile și să studieze tot ce le recomandă profesorii?

Marea majoritate a studenților ALC sunt adulți angajați în câmpul muncii, care au hotărât să studieze limba engleză din necesitatea de a fi mai eficienți la muncă sau pentru a avansa în domeniul profesional. După cum vă dați seama, acești oameni deja au un nivel de motivație înalt, iar ceea ce facem noi este să ne asigurăm că așteptările lor au fost îndreptățite. Evident, contează și abilitățile profesorilor de a face orele interesante și eficiente, acesta fiind un criteriu de bază după care este selectat un profesor.

În ce perioadă a anului aveți cele mai multe solicitări și prin ce se explică acest lucru?

De obicei cele mai multe solicitări sunt în luna septembrie și noi ne explicăm aceasta prin efectul culturii în care noi trăim și anume, cred că ne-a rămas cumva din copilărie faptul că septembrie este luna când trebuie să învățăm. O altă explicație poate fi faptul că se termină vacanțele și oamenii revin cu noi forțe și cu noi planuri personale sau profesionale.

În ultima perioadă se observă un interes mai mare de a studia limba engleza față de anii precedenți? Cum credeți, de ce?

Motive ar putea fi enumerate mai multe, de genul: introducerea limbii engleze ca subiect obligatoriu la bacalaureat; granturile europene sau americane pentru dezvoltarea regională; tendința de migrare calitativă și, nu în ultimul rând, accesul liber la informație. Dacă ar fi să ne uităm la o scară mai mare, cred că Moldova trece printr-un proces natural de globalizare, în care unul din cei mai importanți factori este comunicarea la nivel internațional. După părerea mea, acest fenomen este doar la început, iar în următorii ani vom avea o cerere și mai mare.

În cât timp un începător poate învăța limba engleză dacă frecventează cursurile ALC?

Este o întrebare pe care o primim de multe ori de la studenții noștri și la care putem răspunde cu o altă întrebare: dar în cât timp credeți dvs că veți învăța să ridicați 200 kg deasupra capului pentru proba de ridicare a greutăților? Acum parcă devine mai clar – depinde de timpul dedicat pentru exercițiu, de motivarea internă, de capacitățile fiecăruia și, nu în ultimul rând, de metodologia antrenorului. Fenomenul de care ne ciocnim destul de des este că începătorii vin foarte entuziasmați, dar după câteva săptămâni de cursuri realizează că a învăța o limbă însemnă mai mult decât numai dorința spontană. Aceasta presupune și un efort continuu pentru o perioadă destul de îndelungată.

Care este procedura de înscriere la cursuri și de ce documente este nevoie?

Procedura este simplă. Doritorul sună la numărul de telefon 022 22 58 60, unde se înregistrează pentru o testare gratuită a nivelului de cunoștință a limbii engleze, după care i se oferă variantele disponibile în funcție de grupele formate, momentul zilei ales și intensitatea dorită. 

TIMPUL.MD (P)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *