Un job de vis la BNS
Lucia Spoială, și-a dat demisia în februarie, după ce timp de doi ani a amânat publicarea rezultatelor recensământului din 2014. De fapt, formularele nici nu au fost procesate. Chiar dacă recenzarea populației a costat 90 milioane de lei, nu s-au găsit bani pentru numărare. După Spoială, a urmat Marin Gospodarenco. Tânărul director nu s-a reținut mult în fotoliul. Atunci când și-a dat demisia, pe 18 mai, fuseseră procesate abia 9,6% din chestionare. Iar pe 30 mai, Guvernul l-a numit în fruntea BNS pe Vitalie Valcov. Se pare că astăzi, cea mai mare șansă de a fi avansat în funcție este la Biroul Național de Statistică. Un director adjunct sau un șef de direcție poate deveni rapid director general. Recensământul poartă noroc sau ghinion, depinde cum stai cu număratul.
Un lucru este limpede ca apa de izvor, e putredă treaba cu Recensământul. Nu cred în argumente că nu sunt bani, posibilități etc. Mai curând e vorba de incompetență sau ceva mai trist: interesul guvernanților de a ascunde situația reală a populației din Republica Moldova. Un argument ar fi noul director al BNS. Amintim că Vitalie Valcov a ocupat funcția de director general al Departamentului Statistică şi Sociologie, actual Biroul Naţional de Statistică, în perioada 2001 – 2008. El a fost responsabil de recensământul din 2004, care s-a desfășurat nu doar cu încălcarea normelor europene, dar și a celor moldovenești. Specialiștii iau în considerare cu o mare doză de rezervă rezultatele acelui recensământ, desfășurat în perioada guvernării comuniste.
Mari așteptări erau legate de Recensământul din 2014. Dar cu trecerea anilor, rezultatele acestuia pierd din actualitate. Și totuși, noi vrem să știm câți oameni au mai rămas în țara asta, câți sunt români și vorbesc limba română, care e situația materială a oamenilor. Sunt cifre de care depind politicile pe care le elaborează un stat normal. Ce folos va fi de pe urma Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova 2020”, dacă nu știi pentru cine o faci?