Actualitate

Un meci cât un sezon: Manchester City vs Chelsea, tot ce trebuie să știi despre marea finală a Champions League

Manchester City și Chelsea se înfruntă, sâmbătă, de la ora 22:00, în finala Champions League de la Porto. Este prima întâlnire într-o competiție europeană între cele două echipe de la începutul anilor`70 încoace.

Campioana Angliei, Manchester City, și Chelsea joacă primul meci direct european din sezonul 1970/71 încoace. Atunci, în Cupa Cupelor, Chelsea trecea în dublă manșă de City și ajungea în finala competiției, câștigată, de asemenea, în fața lui Real Madrid.

"Cetățenii" nu au vreun trofeu al Ligii Campionilor în palmares, în timp ce formația de pe Stamford Bridge se poate lăuda cu "urecheata" cucerită în 2012.

Este pentru prima oară în secolul XXI când, în trei ani consecutivi, o echipă ajunge în premieră în fiecare finală a cele mai importante competiții a cluburilor (Tottenham în 2019, PSG în 2020 și Manchester City în 2021).

Ultima oară când s-a întâmplat asta, Steaua București ajungea în finală în 1986, FC Porto în 1987 și PSV în 1988.

Echipa lui Pep Guardiola tocmai a bătut un record calificându-se în finala Ligii Campionilor. Au trecut 51 de ani de când ”cetățenii” accedeau ultima oară într-o finală europeană. Se întâmpla în 1970, când City ridica trofeul Cupei Cupelor deasupra capului după o victorie în finală contra lui Gornik Zabrze.

Thomas Tuchel, tehnicianul lui Chelsea, este primul antrenor din istoria UEFA Champions League care ajunge în două finale consecutive cu echipe diferite.

În întreaga carieră de antrenor, Pep Guardiola are cele mai multe meciuri pierdute împotriva lui Chelsea, șapte la număr. Echipa de pe Stamford Bridge a câștigat ultimele două meciuri directe în toate competițiile împotriva cetățenilor.

Lotul lui Man. City: Ederson, Steffen, Carson, Trafford, Walker, Cancelo, Dias, Stones, Laporte, Garcia, Ake, Zinchenko, Mendy, Rodri, Gundogan, Fernandinho, De Bruyne, Foden, Sterling, Mahrez, Silva, Torres, Aguero, Jesus.

Lotul lui Chelsea: Arrizabalaga, Rudiger, Alonso, Christensen, Jorginho, Silva, Kante, Abraham, Pulisic, Werner, Caballero, Zouma, Mendy, Kovacic, Giroud, Mount, Hudson-Odoi, Chilwell, Ziyech, Gilmour, James, Azpilicueta, Havertz, Palmieri, Anjorin.

Manchester City și Chelsea nu au niciun accidentat, deși Aguero ar putea fi doar pe bancă la ”cetățeni”, el fiind foarte aproape de o înțelegere cu Barcelona.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *