CSI / Rusia

Un militar rus capturat în Ucraina îi cere ajutorul lui Putin

Potrivit RFE-RL, militarul care apare în video a fost identificat de către Serviciul Ucrainean pentru Securitate (SBU) ca fiind maiorul Vladimir Starkov, despre care oficialii ucraineni afirmă că a recunoscut că servea în cadrul forţelor armate ruse la momentul capturării sale.

Ucraina ar urma să folosească înregistrarea video pentru a-şi consolida acuzaţiile potrivit cărora Rusia îi sprijină pe separatiştii în lupta împotriva forţelor guvernamentale în războiul civil din estul ţării, care durează de 15 luni, în pofida unui armistiţiu convenit în februarie la Minsk. Rusia a negat în mai multe rânduri că militarii săi ar lupta în Ucraina, în pofida tot mai multor probe care arată contrariul. Kremlinul a recunoscut că cetăţeni ruşi, inclusiv militari, au luptat alături de rebelii proruşi, dar susţine că aceştia sunt nişte voluntari care acţionează în afara controlului statului. Moscova a dezminţit, de asemenea, că le-ar furniza armament greu, sofisticat, observat în mai multe rânduri în timp ce era folosit de către separatiştii proruşi. În înregistrarea video, postată joi de către SBU pe YouTube, bărbatul, care nu spune cine este, apare purtând o bluză de camuflaj, este curat şi bărbierit şi poartă mustaţă şi cioc. În rusă, el îndeamnă în mod direct pe Putin să-i recunoască serviciul militar şi-i cere preşedintelui rus ajutorul pentru a fi eliberat. "Nu sunt ofiţer combatant. Sunt doar un «hârţogar», un ofiţer de la intendenţă", spune el. "Am servit 19 ani în armata rusă. Iar acum nu mă recunosc. Spun că nu există nimeni cu numele acesta. Că nu a servit. Cum pot să facă aşa ceva?", continuă el.

"Ştiam că din punct de vedere oficial, nu suntem inamici"

Era neclar când a fost filmat clipul de două minute sau dacă asupra bărbatului s-au exercitat presiuni pentru ca să facă aceste declaraţii. Directorul agenţiei ucrainene de securitate Vasîl Hrîţak, a declarat anterior pentru presă că Starkov a fost capturat pe 26 iulie, la un punct de control din afara oraşului Doneţk (est), un bastion al separatiştilor proruşi. Hrîţak a declarat că Starkov a fost acuzat de terorism abia pe 29 iulie, o acuzaţie pe care bărbatul prezentat în înregistrarea video postată de SBU joi a respins-o. "Nu sunt un terorist. Nu am venit aici să ucid pe cineva. Înainte să fiu capturat n-am opus nicio rezistenţă, pentru că eu ştiu că, din punct de vedere oficial, nu suntem inamici", declară bărbatul în înregistrare. "Cer ca cineva să recunoască faptul că sunt militar (rus) şi să mă ajute cumva să fiu transferat de aici", mai îndeamnă el. După ce Kievul a anunţat capturarea lui Starkov, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat dezminţirile cu privire la implicarea Rusiei în conflictul armat din estul Ucrainei.

"Ni s-a interzis să ne informăm rudele despre acest lucru"

Euronews a publicat, de asemenea, cu o zi înainte, fragmente dintr-un interviu cu un bărbat care pare să fie aceeaşi persoană din înregistrarea video postată joi de către SBU. În acest interviu, bărbatul – pe care Euronews îl prezintă de asemenea sub numele de Starkov – este citat spunând cum i s-a ordonat să se ducă în Ucraina. "Ofiţeri de rang înalt ne-au adunat într-o sală de conferinţe şi ne-au anunţat că poziţiile noastre vor fi aceleaşi, aşa cum ni s-a promis, dar că trebuie să ne efectuăm serviciul militar în Ucraina, în «republicile populare» (de la) Doneţk şi Lugansk", este el citat spunând. "Ni s-a interzis să ne informăm rudele despre acest lucru", îl mai citează Euronews.

După luni de relativă acalmie, confruntările armate s-au intensificat din nou în unele părţi, în estul Ucranei. Focuri de artilerie grea au fost raportate în apropiere de portul strategic Mariupol, la Marea Azov.

Guvernul ucrainean a dat vina pe forţele rebele pentru escaladarea confruntărilor, în timp ce Kremlinul a acuzat Kievul de alimentarea violenţelor.
Peste 6.800 de persoane au fost ucise, potrivit ONU, în conflictul dintre forţele ucrainene şi separatişti în estul Ucrainei, de la izbucnirea conflictului, în aprilie 2014, la o lună după ce Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea, o operaţiune denunţată de majoritatea ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite.

sursa: ziaruldeiasi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *