Un mod de viaţă, o ştiinţă milenară, o tradiţie practică universal valabilă – YOGA
„Mai presus de cei care nu ştiu sunt cei care află sau citesc;
Mai presus de cei care află sau citesc sunt cei care memorează;
Mai presus de cei care memorează sunt cei care înţeleg;
Mai presus de cei care înţeleg sunt cei care aplică;
Mai presus de cei care aplică sunt cei care obţin rezultate;
Mai presus de cei care obţin rezultate sunt cei care, atingând succesul, dobândesc puteri paranormale;
Iar mai presus de cei care dobândesc puteri paranormale se află cei care ating Absolutul, dobândind Înţelepciunea prin care totul devine cu putinţă”.
Cu o oarecare dezamăgire am constatat că în Chişinău nu există (sau nu l-am găsit eu) un club de YOGA, unde totul să se desfăşoare în limba română şi să simţi că te găseşti printre oameni care văd lucrurile în aceeaşi lumină cu tine, astfel fiind nevoită să mă rezum la practicile pe care le desfăşor acasă de ani de zile şi care îmi fac bine.
Totodată, am constatat şi aici că din ce în ce mai mulţi oameni aleg să practice YOGA, fie pentru a se menţine în formă, fie pentru a-şi redobândi sănătatea, fie pentru a dobândi echilibrul şi armonia în plan emoţional, fie pentru a-şi îmbunătăţi performanţele mentale, fie pentru a explora o tradiţie orientală fascinantă. Succesul pe care îl are YOGA în Occident se bazează pe o tradiţie milenară extrem de profundă. YOGA este o veritabilă ştiinţă, descrisă în mii de tratate de specialitate; dacă diferitele ramuri ale sistemului YOGA ar fi predate ca discipline într-o universitate, aceasta ar trebui să aibă multe facultăţi şi departamente pentru a acoperi întreaga complexitate a acestui sistem. Adevăraţii cunoscători ai sistemului YOGA se plâng adeseori de vulgarizarea acesteia în Occident, unde YOGA este prezentată uneori ca un simplu sistem de gimnastică fizică sau dimpotrivă ca un sistem de credinţe pseudoreligios.
Complexitatea sistemului YOGA nu ar trebui să fie o piedică pentru cei care vor să înceapă să o practice, ci garanţia că au ales un sistem care le poate oferi extraordinar de mult, în toate aspectele vieţii lor. Practica YOGA conduce gradat către un mod de viaţă mai echilibrat, mai armonios şi mai înţelept, care implică printre altele o alimentaţie sănătoasă (yoghinii sunt lactovegetarieni), respectarea unor principii morale (denumite în YOGA YAMA şi NYAMA), abordarea terapiilor naturiste pentru rezolvarea problemelor de sănătate, controlul perfect al funcţiei sexuale (aşa-numita continenţă sexuală) etc. Practica yoghină propriu-zisă cuprinde în principal patru elemente: posturi corporale, exerciţii de ritmare a respiraţiei, relaxare şi meditaţie.
A practica YOGA înseamnă a alege să evoluezi spiritual accelerat şi conştient. Multe fiinţe umane practică YOGA la un mod superficial, crezând că, dacă vor realiza o postură de HATHA-YOGA, va fi suficient pentru a se produce transformări în fiinţa lor, că vor deveni rapid sănătoase şi purificate datorită energiilor care le traversează trupul. Dar este o mare păcăleală. Chiar dacă această vehiculare energetică se produce, fără o conştientizare adecvată a proceselor care se declanşează în universul nostru lăuntric – atunci când realizăm practica spirituală – efectele asupra trupului, minţii şi psihicului nostru sunt mult diminuate şi este nevoie de o perioadă mai mare de timp până când ele vor deveni vizibile şi în planul fizic. În această situaţie, analogic vorbind, noi suntem asemeni unui ciur care primeşte apă pură de izvor, dar din care apa se va scurge imediat prin găurile sitei, rămânând doar o infimă parte pe suprafaţa ciurului. Dar dacă începem să astupăm găurile sitei, una câte una, cu atenţie şi răbdare, vom observa că apa începe să fie reţinută în interiorul ciurului şi vom beneficia din ce în ce mai mult de puritatea acelei ape de izvor. Conştientizarea energiilor care sunt receptate în fiinţa noastră va face ca trupul şi mintea să se purifice şi să se rafineze. Apoi, tot printr-o conştientizare adecvată, vom observa cum aceste energii vor începe să producă transformări din ce în ce mai subtile şi totodată mai stabile în universul nostru lăuntric, începând să intuim misterele propriei fiinţe şi ale universului înconjurător. Astfel, evoluţia spirituală se accelerează şi condiţiile necesare atingerii stării de desăvârşire spirituală vor fi îndeplinite.
Timpul Suplimentul Femeia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!