Un muzeu din Chişinău a vernisat o expoziţie de scoarţe basarabene la Oradea
În cadrul expoziţiei sînt etalate 38 de covoare basarabene din secolele XVIII-XIX.
Solicitată de MOLDPRES, secretarul ştiinţific al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Moldova (MNEM), Varvara Buzilă, director adjunct al instituţiei, a menţionat că evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Internaţionale a Muzeelor.
„Expoziţia a fost deschisă într-o sală specială din sediul renovat al Muzeului Ţării Crişurilor. Datorită acestui fapt, covoarele noastre au o ţinută regală şi se văd în toată plinătatea lor. Totodată, a fost editat un catalog în trei limbi: română, engleză şi maghiară, care a apărut în condiţii tipografice speciale”, a subliniat Varvara Buzilă.
Potrivit sursei citate, aceasta este prima expoziţie după ce, la 1 decembrie 2016, dosarul „Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarţei în România şi Republica Moldova” a fost înscris ca element în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Material al Umanității.
„Expoziţia de la Oradea este primul eveniment care celebrează recunoaşterea mondială a scoarţelor noastre româneşti şi anunţă lungul şir de evenimente dedicate centenarului de la Marea Unire din 1918”, a precizat Varvara Buzilă.
Expoziţia ”Imaginea lumii țesute în lînă: scoarțe din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chişinău” va fi deschisă la Oradea pînă la 26 iulie.
Sursa: Moldpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!