Actualitate

Un oficial din UE recunoaște că Moldova a primit statutul de candidat ca un semn de solidaritate și ca răspuns la agresiunea Rusiei

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a dinamizat dezbaterea în jurul procesului de extindere a Uniunii Europeme și a arătat nevoia de a accelera procedurile, oprite de Comisia anterioară” a declarat comisarul european pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi într-un interviu acordat portalului EURACTIV.

Comisarul european a menționat că, în luna iunie, iderii UE au acordat statutul de candidat Ucrainei și Republicii Moldova ca un semnal de solidaritate și ca răspuns la agresiunea Rusiei.

„Poate că acesta este singurul impact pozitiv al războiului Rusiei în Ucraina, deoarece a dinmizat discuția despre extindere, precum și capacitatea de absorbție a UE”, a spus Várhelyi în interviu.

Acesta a mai menționat că Uniunea Europeană trebuie să lucreze foarte mult cu țările candidate, astfel încât acestea să își poată accelera pregătirile și integrarea lor reală.

„Metodologia de extindere actualizată a Comisiei Europene din 2020 este menită să servească acestui scop. Nu numai problema statului de drept este în centrul atenției, ci și instrumentele suplimentare care permit procesului de aderare să meargă mai rapid”, a spus Oliver Varhelyi, care a adăugat că țările candidate ar putea fi integrate mai rapid în sectoarele în care au închis un capitol de negociere și prin planurile economice și de investiții.

Politicienii din Chișinău consideră că obținerea statului de candidat e meritul PAS

În opinia Anei Guțu, prim-vicepreședintei Partidului Unității Naționale obținerea statutului de candidat la UE este cea mai mare realizare a PAS. Potrivit acesteia, eșecurile de discursul politic, nu de crizele economice.

„S-a întâmplat și statutul de țară candidată pentru aderarea la UE și cred că asta este evenimentul politic cel mai important. Restul nu mai contează, fiindcă eșecurile sunt altele, de alt gen, nu țin de economie, de prețuri, de inflație, pentru că toate se întâmplă în aceeași cheie în alte țări din lume, nu doar din Republica Moldova”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Unii neaga rolul PAS-ului in obtinerea statutului Moldovei de candidat in UE.Dar imaginati-va ca la guvernare era Dodon cu Chicu.Obtinea Moldova acest statut ? Niciodata ! Rolul Maiei Sandu si a PAS-ului a fost decisiv,trebuie sa recunoastem asta si sa nu facem grimase. Cit de tare au vrut si georgienii sa obtina statutul de candidat,dar daca nu au avut in fruntea tarii o Maie Sandu,nu au obtinut nimic…

    1. A facut Romania totul ca sa puteti obtine statutul de candidati la integrarea in UE. Asa ca nu te mai caca pe tine, basaraporcule.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *