Social

Un partid politic cere guvernării din R. Moldova ABROGAREA pretinsa sărbătoare a „victoriei asupra fascismului”. „8 mai, zi care trebuie să fie declarată drept zi a memoriei și reconcilierii și 9 mai – Ziua Europei”

Partidul Unității Naționale (PUN) cere guvernării din Republica Moldova să abroge pretinsa sărbătoare a victoriei asupra fascismului, celebrată în perioada ocupației sovietice din secolul trecut, să proclame data de 8 mai drept Ziua Memoriei și Reconcilierii, iar pe 9 mai să fie consemnată Ziua Europei, transmite Ziarul Național.

„Pretinsa zi a victoriei de 9 mai, care pe timpul regimului autoritar al lui Putin s-a transformat într-un puternic instrument de propagandă imperială rusească, și-a pierdut complet importanța în contextul războiului de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei. Victoria asupra fascismului/ nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial a fost asigurată de aliații occidentali – țările europene și Statele Unite ale Americii. Acesta este adevărul, pe care-l neagă rușii, continuând și azi să glorifice inventatele succese ale armatei roșii, unde soldații serveau drept carne de tun – ființe fără valoare la cheremul generalilor”, se arată într-un comunicat de presă al PUN.

Astfel, potrivit acestei formațiuni, Rusia a devenit, pe 24 februarie 2022, un „stat neo-fascist”, care a sfidat normele dreptului internațional și a declanșat un război feroce împotriva Ucrainei.



„Din acel moment, Rusia nu mai are niciun drept moral să pretindă la statut de țară salvatoare în conflicte militare din trecut. Rusia și-a dezvăluit adevărata sa față de stat terorist, imperialist. Prin urmare, Republica Moldova NU are nicio obligație să perpetueze sărbătorile sovietice mincinoase, cu atât mai mult ziua de 9 mai, o invenție propagandistică rusească. Al Doilea Război Mondial a luat sfârșit la 8 mai, o zi care trebuie să fie declarată drept zi a memoriei și reconcilierii”, amintește PUN.

Totodată, partidul citat consideră că Republica Moldova trebuie să sărbătorească pe data de 9 mai Ziua Europei, sărbătoare amânată, de regulă, cu câteva zile la Chișinău, pentru a evita eventuale ciocniri între manifestanți.

„La 9 mai 1950, ministrul de Externe al Franței, Robert Schuman, a lansat renumita Declarație de 9 mai, prin care propunea crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului – structură europeană, precursoare a Uniunii Europene, care proclama pacea drept condiție obligatorie a oricărei colaborări în Europa. Partidul Unității Naționale cere majorității parlamentare PAS să abroge sărbătoarea victoriei din 9 mai, să proclame data de 8 mai drept Ziua Memoriei și Reconcilierii, iar pe 9 mai să fie consemnată Ziua Europei”, este solicitarea adresată de PUN conducerii Republicii Moldova.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *