Social

Un partid politic cere guvernării din R. Moldova ABROGAREA pretinsa sărbătoare a „victoriei asupra fascismului”. „8 mai, zi care trebuie să fie declarată drept zi a memoriei și reconcilierii și 9 mai – Ziua Europei”

Partidul Unității Naționale (PUN) cere guvernării din Republica Moldova să abroge pretinsa sărbătoare a victoriei asupra fascismului, celebrată în perioada ocupației sovietice din secolul trecut, să proclame data de 8 mai drept Ziua Memoriei și Reconcilierii, iar pe 9 mai să fie consemnată Ziua Europei, transmite Ziarul Național.

„Pretinsa zi a victoriei de 9 mai, care pe timpul regimului autoritar al lui Putin s-a transformat într-un puternic instrument de propagandă imperială rusească, și-a pierdut complet importanța în contextul războiului de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei. Victoria asupra fascismului/ nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial a fost asigurată de aliații occidentali – țările europene și Statele Unite ale Americii. Acesta este adevărul, pe care-l neagă rușii, continuând și azi să glorifice inventatele succese ale armatei roșii, unde soldații serveau drept carne de tun – ființe fără valoare la cheremul generalilor”, se arată într-un comunicat de presă al PUN.

Astfel, potrivit acestei formațiuni, Rusia a devenit, pe 24 februarie 2022, un „stat neo-fascist”, care a sfidat normele dreptului internațional și a declanșat un război feroce împotriva Ucrainei.



„Din acel moment, Rusia nu mai are niciun drept moral să pretindă la statut de țară salvatoare în conflicte militare din trecut. Rusia și-a dezvăluit adevărata sa față de stat terorist, imperialist. Prin urmare, Republica Moldova NU are nicio obligație să perpetueze sărbătorile sovietice mincinoase, cu atât mai mult ziua de 9 mai, o invenție propagandistică rusească. Al Doilea Război Mondial a luat sfârșit la 8 mai, o zi care trebuie să fie declarată drept zi a memoriei și reconcilierii”, amintește PUN.

Totodată, partidul citat consideră că Republica Moldova trebuie să sărbătorească pe data de 9 mai Ziua Europei, sărbătoare amânată, de regulă, cu câteva zile la Chișinău, pentru a evita eventuale ciocniri între manifestanți.

„La 9 mai 1950, ministrul de Externe al Franței, Robert Schuman, a lansat renumita Declarație de 9 mai, prin care propunea crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului – structură europeană, precursoare a Uniunii Europene, care proclama pacea drept condiție obligatorie a oricărei colaborări în Europa. Partidul Unității Naționale cere majorității parlamentare PAS să abroge sărbătoarea victoriei din 9 mai, să proclame data de 8 mai drept Ziua Memoriei și Reconcilierii, iar pe 9 mai să fie consemnată Ziua Europei”, este solicitarea adresată de PUN conducerii Republicii Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *