Un preot ucrainean după declarațiile Patriarhului Kiril: „Fie sunt orbi, fie nu-i slujesc lui Dumnezeu, ci diavolui”
După ce Biserica Ortodoxă Rusă și-a manifestat susținerea pentru războiului dus de Kremlin contra Ucrainei, 6.000 de parohii ucrainene au decis să se separe de Moscova. Într-un interviu pentru BBC, părintele Nikolai Plujnik, care slujește la o biserică din Ciuhuiv, regiunea Harkov, explică resorturile deciziei de a se alătura ortodoxiei ucrainene, recunoscută ca independentă de acum trei ani.
Patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, și-a arătat în repetate rânduri susținerea față de invazia Rusiei în Ucraina, binecuvântând războiul Moscovei împotriva „forțelor răului” ale Ucrainei.
De asemenea, Patriarhul Moscovei a fost portavocea a președintelui rus: vorbitorii de rusă și adepții Bisericii Ortodoxe Ruse care trăiesc în estul Ucrainei „au nevoie de eliberare după ani de opresiune”, a declarat acesta.
Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Epifanie, a fost primul care a luat poziție și a transmis că „patriarhul Moscovei a trecut de partea Antihristului”. Multe fețe bisericești sunt de aceeași părere, printre care și părintele Nikolai Plujnik din Ciuhuiv, care a mărturisit, potrivit BBC, că atunci când a auzit binecuvântarea dată de Kirill armatei ruse, a fost șocat.
„Când îi aud spunând că ne protejează și duc un război sfânt, cred că fie sunt orbi, fie nu-i slujesc lui Dumnezeu, ci diavolului”.
La fel ca majoritatea clerului din regiunea de nord-est a Ucrainei, părintele Nicolai Plujnik a aparținut de Biserica Ortodoxe Rusă. Însă ororile războiului l-au determinat pe el și pe „alți preoți” să ia o decizie radicală: au solicitat să se alăture Bisericii Ortodoxe Ucrainene, căreia i s-a acordat, în cele din urmă, în 2019, independența față de Moscova.
Bombele dinainte de liturghie, enoriașii morți și fuga la Cernăuți
„Nu voi uita niciodată momentul în care m-am trezit devreme pentru a merge la liturghie, și, dintr-o dată, am auzit sunetele teribile ale bombardamentelor”, explică părintele Nicolai Plujnik.
Părintele a descris dramele la care a fost martor: „O femeie care ne ajuta la gătit la biserica noastră și fiul el, în scaun cu rotile, au fost uciși când un obuz le-a lovit apartamentul. Am aflat că și alți enoriași ai noștri au murit”.
„Trăiam în pace până au venit soldații ruși. Nu ne-au protejat, ci au bombardat, torturat și ucis. Înainte de război, enoriașii erau liberi să aleagă la ce biserică mergeau. Pentru mulți dintre ei, nici măcar nu a fost o diferență semnificativă să meargă la o biserică care a urmat Moscova, ei au vrut doar să se roage lui Dumnezeu. Acum asta s-a schimbat”, explică Plujnik.
Părintele Plujnik și familia sa au fugit de bombardamentele din Ciuhuiv, regiunea Harkov, nord-estul țării, la Cernăuți, în vest, 1.000 de kilometri distanță.
„Ultranaționalismul și antisemitismul din biserica rusă durează de ceva vreme” .
„Există elemente în tradiția creștină rusă care pot deveni toxice când sunt alăturate unui anumit tip de naționalism creștin, un fel de abordare mesianică a soartei națiunii”, a explicat Dr. Rowan Williams, fostul arhiepiscop de Canterbury, în timpul unei vizite în vestul Ucrainei.
Dr. Williams vorbește despre „lupta pentru idealurile conservatoare ale Bisericii Ortodoxe Ruse împotriva unei lumi exterioare imorale”.
Williams a scris despre contribuția pozitivă a Bisericii Ortodoxe Ruse și se declară profund întristat de rolul pe care Patriarhia Moscovei îl joacă în actualul război.
„Cred că influența din ce în ce mai mare în Patriarhia Moscovei a idealurilor ultranaționaliste, incluzând adesea o componentă de antisemitism, durează de ceva vreme”.
6.000 de parohii ucrainene s-au despărțit de Patriarhia Moscovei
Dr. Serhi Bortnik, profesor la Academia Teologică din Kiev și consilier al Bisericii Ortodoxe Ruse din Ucraina, recunoaște că a existat o mișcare larg răspândită în care parohii din întreaga țară care abandonează loialitatea față de Moscova.
„Cred că jumătate din cele 12.000 de parohii ale Patriarhiei Moscovei din Ucraina au spus că vor să se despartă acum”, recunoaște Bortnik.
„Conexiunea preoților din Ucraina cu Patriarhia Moscovei este acum sub semnul întrebării. Dar sunt liberi să aleagă”, a mai menționat părintele.
Sursa: Libertatea.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!