Un profesor de la Harvard dezvăluie: Cel mai mare eșec de spionaj al lui Putin
Calder Walton, un istoric american de la Kennedy School of Government de la Universitatea Harvard, specializat în analiza Serviciilor Secrete, afirmă că Putin ”nu e maestrul spionajului”, care pretinde că este. Expertul dezvăluie faptul că invazia Ucrainei de către Rusia a fost ”cel mai mare eșec al lui Putin, în domeniul Serviciilor de Informații”.
Vestea de săptămâna trecută despre cinci bulgari arestați în Marea Britanie, presupuși a fi agenți de informații ruși, se încadrează într-o tendință mai largă: de când a devenit lider rus în urmă cu mai bine de două decenii, Putin a condus o succesiune de eșecuri ale Serviciilor de Informații din Rusia împotriva Occidentului, potrivit unei analize din The Times.
Rețelele de spionaj ale Putin au fost destructurate în Europa, America de Nord și acum se pare că Marea Britanie. Putin face parte în mare măsură din trecutul KGB, Serviciul Secret din Uniunea Sovietică. Într-adevăr, cariera lui ca spion KGB i-a modelat viziunea asupra lumii. Cu siguranță, campania lui Putin de a interveni în alegerile prezidențiale din SUA din 2016 a fost o operațiune remarcabilă.
În ultimele zile ale imperiului sovietic, a fost staționat la Dresda, în Germania de Est, un spectacol secundar al KGB în comparație cu Berlinul de Est, unde a fost adevărata acțiune. Evgheni Primakov, primul director al serviciului rus de informații externe post-sovietic, SVR, a susținut că, în timp ce conducea serviciul în anii 1990, nu auzise niciodată de Putin.
De la venirea la putere în 2000, Putin a cultivat imaginea Serviciilor de informații ale Rusiei ca fiind extrem de profesioniste. În realitate, ei sunt criminali. Serviciul de securitate al Rusiei, FSB, pe care Putin l-a condus în 1998, facilitează scheme masive, sistemice, de stat de spălare a banilor pentru îmbogățirea sa personală și pentru oligarhii ruși.
Există un aspect al informațiilor externe rusești pe care Putin îl glorifică în mod deosebit: „ilegalii” acoperiți, care operează fără acreditarea diplomatică („legală”) în Occident. Putin i-a lăudat pe acești agenți ca fiind elita Serviciilor Secrete rusești, la fel ca pe agenții ruși ”adormiți” și activați la nevoie.
Ads
Putin a susținut că a lucrat cu agenți ”ilegali” ai KGB și chiar a insinuat că el însuși era ilegal. Acest lucru este dubios, în cel mai bun caz. Potrivit unui ofițer CIA care l-a studiat pe Putin de zeci de ani, pe care l-am intervievat sub rezerva anonimatului, Putin a încercat să se alăture programului de ilegalități KGB, dar nu a reușit șa testul de limbă.
Rețelele de spionaj ale lui Putin au fost distruse
În 2010, FBI și CIA au lichidat o rețea de zece ilegali ruși care operau în Statele Unite. Ei trăiau acolo vieți în mare parte blânde. Dar, potrivit unor persoane din interiorul CIA implicate în operațiune, cu numele de cod Ghost Stories, misiunea lor era pe termen mai lung: să acționeze ca observatori de talente pentru alți recruți și, eventual, să efectueze operațiuni de sabotaj în cazul în care relațiile ruso-americane se deteriorează.
Cei zece agenți au fost schimbați într-un schimb de spioni în 2010. Unul dintre cei schimbați din partea rusă a fost un agent MI6, Serghei Skripal, pe care asasinii ruși au încercat mai târziu, dar nu au reușit, să-l omoare în Salisbury, folosind un agent chimic toxic.
Serviciile de informații americane și-au datorat succesul unui roman de spionaj din Războiul Rece: FBI și CIA au recrutat un ofițer superior în cadrul direcției ilegale a SVR, un bărbat pe nume Alexandr Poteyev. El a oferit CIA secretele despre cei zece ruși. Temându-se pentru viața lui, CIA l-a extras pe Poteyev în SUA. Putin a văzut spionajul lui Poteyev ca pe o trădare personală.
În 2020, SUA au descoperit că serviciile de informații ruse se aflau într-o fază avansată de planificare pentru a-l ucide pe Poteyev. Complotul a reprezentat o ruptură bruscă cu precedentul – în timpul Războiului Rece, a existat o linie roșie aprinsă, prin care Kremlinul nu ar fi efectuat asasinate pe teritoriul SUA. Descoperirea de către guvernul SUA a schemei de crimă a reprezentat o altă umilință pentru Putin.
Cu toate acestea, cel mai mare fiasco privind Serviciile de Informații ale liderului rus a fost decizia sa de a invada Ucraina în februarie anul trecut. Există două niveluri la acest eșec – unul operațional, al doilea, mai profund, rezultat din natura guvernării sale.
FSB, care are responsabilitatea Serviciilor Secrete rusești pentru Ucraina, nu a reușit să facă ceea ce ar face orice serviciu decent înainte de o invazie: să recruteze agenți bine plasați pentru a ajuta armata invadatoare și să se angajeze în operațiuni de sabotaj.
Există, totuși, un motiv mai fundamental pentru manipularea greșită de către Putin a informațiilor în fața Ucrainei. Dar, din nou, spionajul rusesc este în zdrențe: rețelele au fost distruse în Norvegia, Slovenia, Țările de Jos, Brazilia și Grecia, pe măsură ce mai mulți bani, resurse și atenție sunt acordate pentru restrângerea activităților lor.
Eșecurile lui Putin în timpul războiului din Ucraina nu sunt doar cu spionajul. Invazia lui a reușit să apropie mult mai mult NATO. Cu toate acestea, cu toate eșecurile sale, cu greu putem sta liniștiți, deoarece un dictator umilit, în special unul care controlează un arsenal nuclear, rămâne extrem de periculos.
Sursa: Ziare.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!