Sănătate

Un virus inofensiv la om ar putea bloca infecţia cu coronavirus. Ce este parainfluenza 5, cunoscut drept PIV5

Nu există vaccinuri care să protejeze oamenii împotriva coronavirusurilor, inclusiv SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19 sau cele care provoacă SARS şi MERS. Deoarece COVID-19 continuă să facă ravagii, multe laboratoare din întreaga lume se concentrează pe înţelegerea virusului şi găsirea celei mai bune strategii pentru oprirea acestuia, relatează Science Daily.

În urmă cu câteva zile, în mBio, o revistă a Societăţii Americane de Microbiologie, o echipă interdisciplinară de cercetători descrie un vaccin promiţător împotriva virusului MERS. De când a început focarul MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu) în 2012, peste 850 de persoane au murit, iar studiile sugerează că virusul are o rată de fatalitate mai mare de 30%,

VIRUSUL PARAINFLUENZA 5 (PIV5)

În noua lucrare, cercetătorii sugerează că abordarea pe care au adoptat-o ​​pentru un vaccin antivirus MERS poate funcţiona, de asemenea, împotriva SARS-CoV-2. Metoda de livrare a vaccinului este un virus ARN numit virusul parainfluenza 5 (PIV5), despre care se crede că poate provoca o afecţiune cunoscută sub numele de tuse de canisă la câini, dar pare inofensiv pentru oameni. Cercetătorii au adăugat o genă suplimentară la virus, astfel încât celulele infectate ar produce glicoproteina S, sau spike, cunoscută a fi implicată în infecţiile MERS.

„Ştim că oamenii au fost expuşi la PIV5, dar se pare că este un virus inofensiv la om. PIV5 nu pare să producă un efect citopatic", a declarat Paul McCray, medic pediatru şi expert în coronavirus, de la Universitatea din Iowa, care a condus noul studiu alături de virusologul Biao He, doctor la Universitatea din Georgia.

„UN VACCIN INTRANAZAL, BAZAT PE PIV5, ESTE EFICIENT ÎMPOTRIVA MERS LA ŞOARECI”

Virusul MERS nu se poate reproduce la şoareci, aşa că pentru a testa vaccinul, McCray a dezvoltat un model de şoareci care imită infecţiile umane. Şoarecii au fost concepuţi genetic pentru a exprima DPP4, proteina folosită de virusul MERS ca punct de intrare în celulele umane.

Testele de laborator au arătat că o singură doză de vaccin, administrată intranazal, a provocat celulele infectate să producă proteina S, care la rândul lor au declanşat răspunsuri imune împotriva proteinei din animalul gazdă.

La patru săptămâni după ce şoarecii au primit vaccinul, au fost expuşi la o tulpină a virusului MERS, adaptată şoarecilor pentru a provoca o infecţie letală. De asemenea, virusul MERS a fost administrat grupurilor de şoareci care au primit un alt vaccin PIV5 – unul fără gene pentru proteina S – sau un vaccin intramuscular cu virus MERS inactivat.

Toţi şoarecii imunizaţi cu virusul PIV5 modificat au supravieţuit infecţiei cu virusul MERS. În schimb, toţi şoarecii imunizaţi cu PIV5 fără proteina S au murit din cauza infecţiei. Vaccinul intramuscular al virusului MERS inactivat a protejat doar 25% dintre şoareci de o infecţie letală. Şoarecii care au primit virusul MERS inactivat au arătat niveluri peste medie de eozinofile, globule albe din sânge care indică infecţie sau inflamaţie. Această conexiune ridică o problemă de siguranţă pentru virusul MERS inactivat ca potenţial vaccin, a spus el.

SE STUDIAZĂ UTILITATEA VACCINULUI PENTRU SARS-COV-2

Studiul demonstrează că un vaccin intranazal, bazat pe PIV5, este eficient împotriva MERS la şoareci, a spus cercetătorul, şi ar trebui investigat pentru potenţialul său împotriva altor coronavirusuri periculoase, inclusiv SARS-CoV-2.

„Suntem destul de interesaţi de utilizarea virusurilor ca vehicule de salvare a genelor", a declarat McCray, care a investigat, de asemenea, strategii similare ca o modalitate de a trata fibroza chistică. Acum, la fel ca colegii din întreaga lume, McCray şi He şi-au concentrat eforturile de cercetare pe SARS-CoV-2.

Găsirea unui vaccin eficient împotriva coronavirusului care provoacă COVID-19 este o cursă contra cronometru, a spus McCray. „NU toată populaţia va fi expusă la COVID-19 prima dată, ceea ce înseamnă că vor exista persoane care se vor infecta atunci când infecţia va reveni”, a spus el. „În plus, nu ştim încă dacă oamenii obţin imunitate de durată împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2, de aceea este important să ne gândim la modalităţi de a proteja populaţia.”
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *