Un vot pentru stabilitate şi dezvoltare
Într-o lume ideală oamenii de afaceri au nevoie de predictibilitate asupra domeniului legislativ şi fiscal. Au nevoie să ştie că nu au parte de un regim autoritar în care deciziile sunt luate după bunul plac al unor guvernanţi ce se menţin la putere prin forţă. Tocmai din aceste motive au avut o coloratură politică discuţiile de la conferinţa „Investiţiile româneşti în RM. Provocări şi perspective” din Bucureşti. Oamenii de afaceri doreau să ştie, vorba lui Parizianu, „pe ce se bazează” dacă vin în Moldova…
Nici nu e de mirare că la o conferinţă cu subiect economic au fost amintite de mai multe ori alegerile locale de duminică din RM. Ministrul Economiei de la Chişinău, Valeriu Lazăr, şi-a prezentat proiectele de viitor invocând necesitatea stabilităţii politice. Dacă nu vom avea alegeri anticipate, vom putea merge mai departe cu proiectul gazoductului Iaşi-Ungheni. Dacă nu vom avea alegeri anticipate, vom putea să armonizăm legislaţia din domeniul energetic cu cea a UE. Dacă nu vom avea alegeri anticipate, vom merge înainte cu schimbarea schemei economice şi nu vom mai exporta oameni, ci vom exporta bunuri şi servicii. Poate că această „ameninţare” a alegerilor anticipate nu a fost atât de pregnantă, însă impresia generală în această direcţie mergea. Iar evitarea alegerilor anticipate nu poate fi făcută decât prin victoria în alegerile locale. Un om de afaceri român a ridicat chestiunea armonizării legislative în domeniul licitaţiilor publice, spunând că firmele de la Bucureşti nu pot participa la licitaţiile de la Chişinău din simplul motiv că legislaţiile în domeniul standardelor sunt diferite. Astfel că este nevoie de armonizare legislativă. Cine va promova în Parlamentul de la Chişinău pachetele legislative necesare? Şi nu este vorba de o impunere arbitrară – România aplică standardele UE, iar RM îşi doreşte să meargă în aceeaşi direcţie. Doar că este nevoie de o coaliţie de guvernare şi un guvern care să realizeze aceste modificări legislative. Florin Pogonaru (preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România) sublinia la conferinţă că orice afacere comună România – RM reprezintă o realizare enormă, deoarece este vorba de un proiect transfrontalier, de o prezenţă regională. Multe companii îşi doresc să aibă o astfel de realizare în portofoliu – iar astfel de afaceri ar trebui să fie uşor de realizat pe cele două maluri ale Prutului.
Toată lumea subliniază potenţialul de dezvoltare al RM. Toată lumea este încântată de forţa de muncă de acolo şi aşteaptă ieşirea din recesiune şi declanşarea investiţiilor. Însă, toată lumea aşteaptă şi seara zilei de 5 iunie pentru a vedea rezultatele alegerilor locale şi a şti dacă se declanşează din nou tăvălugul anticipatelor sau se găseşte o soluţie de stabilitate pentru câţiva ani. Este nevoie de un vot pentru stabilitate şi dezvoltare.