Lumea

Una dintre ultimele monede de aur ștanțate vreodată pentru a fi puse în circulație în Statele Unite s-a vândut cu un preț record de 18,9 milioane de dolari marți în New York

Extrem de rara monedă „Vultur Dublu” din 1933 a devenit cea mai valoroasă monedă vândută vreodată la o licitație, prețul său de vânzare fiind aproape dublu față de recordul anterior, potrivit casei de licitații Sotheby’s care a organizat licitația.

Cu simbolul Libertății pe o parte și un vultur în zbor pe cealaltă, moneda are o valoare de circulație de 20 de dolari.

Însă ediția din 1933 a „Vulturul Dublu” nu a fost pusă niciodată în circulație și aproape toate monedele au fost returnate guvernului american și topite.

Doar o mână dintre ele au supraviețuit și un număr mic au fost scoase pe piață.

Însă în 1944 Serviciul Secret al SUA a declarat că orice astfel de monedă găsită în mâinile colecționarilor va fi considerată furată.

Exemplarul vândut marți este singurul care poate fi deținut legal de către o persoană privată ca urmare a unei bătălii legale dintre fostul proprietar și Trezoreria SUA.

Licitația de marți a marcat a doua instanță în care moneda a stabilit un record în ceea ce privește prețul de vânzare după ce în 2002 s-a vândut cu 7,6 milioane de dolari.

„Vulturul Dublu” a fost unul dintre cele trei obiecte valoroase scoase la vânzare de designerul Stuart Weitzman prin intermediul Sotheby’s.

Celelalte două – un timbru dintr-o fostă colonie britanică și o coală cu timbre americane tipărite cu o eroare unică – au fost vândute de asemenea cu milioane de dolari.

Cel mai vechi dintre cele trei obiecte, un timbru Magenta de un cent cu o vechime de 165 de ani, a fost descris de către Sotheby’s ca fiind „cel mai faimos” timbru din lume.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *