Social

Unde se odihnesc angajaţii instituţiilor de stat?

Întrucât majoritatea angajaţilor din R. Moldova au salarii care nu le permit să se odihnească peste hotare, aceştia pot obţine bilete de odihnă sau de tratament la locul de muncă, la un preţ mai mic. Totuşi, instituţiile de stat nu pot oferi prea multe posibilităţi angajaţilor lor. Ne-am propus să aflăm dacă instituţiile de stat au baze de odihnă proprii şi care sunt facilităţile acordate angajaţilor.

Primele persoane în stat pot merge … la vilă


Vila guvernamentală de la Holercani

Primele persoane în stat se pot odihni la Complexul prezidenţial de la Condriţa şi Complexul guvernamental de la Holercani. Potrivit şefului Direcţiei comunicare şi relaţii cu presa, Lilia Gurez, nici premierul, nici vicepremierul şi niciunul dintre consilierii ministrului nu au beneficiat de bilete de odihnă în acest an. „Cancelaria de Stat a primit în 2012 trei bilete de odihnă – la Truscaveţ, Cahul şi Călăraşi. Acestea au fost distribuite angajaţilor după principiul vechimii în muncă, precum şi celor care nu au beneficiat în ultimii trei ani de bilete de odihnă. Anul trecut, Cancelaria de Stat a primit un singur bilet”, ne-a spus Lilia Gurez.


Sursa: unimedia.md

Miniştrii şi deputaţii nu au facilităţi

Din cele 16 ministere pe care le avem, Ministerul Economiei, Ministerul Finanţelor Ministerul Justiţiei, Ministerul de Externe, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerul Educaţiei, Ministerul Culturii, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerul Sănătăţii, precum şi cel al Tineretului şi Sportului nu au baze de odihnă pentru angajaţi.

Ministerul Apărării are o bază de odihnă la Vadul lui Vodă, unde se odihnesc copiii militarilor. La fel şi Ministerul de Interne. Angajaţii Ministerului Agriculturii au ocazia să se odihnească la bazele întreprinderilor din subordine: Tutun CTC, Franzeluţa etc., iar Ministerul Transporturilor dispune de o baza de odihnă pentru copiii angajaţilor în oraşul Sergheevka din Ucraina. Reprezentanţii Serviciului de presă al Ministerului Mediului ne-au spus că ministrul Gheorghe Şalaru are posibilitatea să se odihnească la vila prim-ministrului din Holercani. Nici Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) nu are o bază de odihnă. Întreprinderea „Registru”, aflată în subordinea MTIC, este acţionar principal al bazei „IT Relax” de la Vadul lui Vodă, societate cu răspundere limitată, care va fi transferată în subordinea întreprinderii „Registru”.

Nici deputaţii nu au facilităţi din acest punct de vedere. „Este o problemă individuală cine şi unde se odihneşte”, ne-au spus reprezentanţii Serviciului de presă al Parlamentului.

Bugetul sindicatelor este foarte mic

Biletele de odihnă sunt distribuite prin intermediul Casei Naţionale de Asigurări Sociale sau prin intermediul Federaţiei Sindicatelor. Confederaţia Naţională a Sindicatelor din R. Moldova deţine staţiunile de odihnă „Codru” din Călăraşi, „Nufărul alb” din Cahul şi „Bucuria” din Vadul lui Vodă. „În afară de aceasta, organizăm odihna şi la staţiuni similare din Ucraina, precum ar fi „Zolotaia niva”, „Orizont” etc. Pentru anul 2011 am avut un buget de 10 milioane de lei, bani destinaţi pentru tratamentul salariaţilor. Anul acesta avem 20 milioane, sumă totuşi insuficientă pentru organizarea tratamentului tuturor categoriilor de salariaţi”, ne-a spus vicepreşedintele confederaţiei, Mihail Hâncu.  


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *