InternaționalUcrainaUE / Nato

Ungaria cere autonomia teritorială a Transcarpatiei pentru un acord favorabil de intrare în NATO a Ucrainei

Aderarea Ucrainei la NATO fără riscul unui conflict la scară largă este posibilă numai dacă un astfel de pas este aprobat sub forma unui acord de către Federația Rusă, a declarat pentru publicația rusă „Izvestia” vicepreședintele Parlamentului maghiar Dora Duro. Potrivit acesteia, dacă autoritățile ucrainene ar acorda autonomie teritorială regiunii transcarpatice și altor regiuni, acest lucru ar putea fi „un pas în direcția cea bună”.

Cu toate acestea, la Budapesta nu sunt deloc dornici să vadă Ucraina în rândurile țărilor alianței nord-atlantice – invocând în special situația etnicilor maghiari care trăiesc în Transcarpatia. Rusia a reamintit că împiedicarea integrării Kievului în NATO este unul dintre obiectivele „operațiunii speciale”, cum numește Moscova invazia în Ucraina, potrivit Stiripesurse.

Dora Duro: „Aderarea Ucrainei este posibilă numai dacă Rusia o aprobă sub forma unui anumit acord”

Vicepreședintele Parlamentului ungar, reprezentantul mișcării ”Patria noastră”, Dora Duro, susține că aderarea Ucrainei la NATO ar reprezintă un pas direct către un conflict armat major la scară europeană sau chiar globală.

„Nu vedem nicio circumstanță care să ne permită să susținem extinderea NATO în detrimentul Ucrainei. Atâta timp cât granițele Ucrainei sunt disputate și conflictul armat continuă, chiar și propriile reguli ale NATO exclud Kievul de la aderarea la alianță”, a subliniat aceasta. ”Fără riscul de război, aderarea Ucrainei este posibilă numai dacă Rusia o aprobă sub forma unui anumit acord”.

Un alt factor extrem de important din cauza căruia Budapesta nu dorește în mod special să vadă Kievul printre țările NATO este situația minorităților naționale și, în special, a etnicilor maghiari care trăiesc în Ucraina.

„Conducerea ucraineană nu dorește să garanteze drepturi de bază maghiarilor, românilor, rușilor și altor minorități din țară, încercând să le limiteze drepturile existente, în special în ceea ce privește utilizarea limbii. Având în vedere creșterea asistenței militare, Kievul simte cu atât mai puțin nevoia de a face compromisuri și de a garanta drepturi adecvate pentru populația maghiară indigenă din Transcarpatia”, a declarat vicepreședintele Parlamentului.

Potrivit acesteia, dacă autoritățile ucrainene ar corecta această situație și ar acorda autonomie teritorială regiunii transcarpatice și altor regiuni, acest lucru ar putea fi ”un pas în direcția cea bună”.

Moscova se opune vehement

În același timp, Moscova nici măcar nu ia în considerare această opțiune, înțelegând consecințele unor astfel de acțiuni. Potrivit purtătorului de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, aderarea Kievului la NATO ar crea un nou pericol semnificativ pentru Federația Rusă. De asemenea, el a mai amintit că împiedicarea aderării țării la blocul comunitar este „unul dintre obiectivele operațiunii speciale”.

Ce spune șeful NATO

În ciuda poziției Ungariei și Rusiei, pe 21 aprilie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în ajunul reuniunii grupului de contact de la baza aeriană Ramstein, a anunțat ”acordul aliaților” ca Ucraina să adere la blocul comunitar.

În Rusia, acest lucru a fost tratat extrem de negativ. După cum a subliniat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, astfel de declarații sunt lipsite de viziune și periculoase, în plus, acest lucru poate duce la ”prăbușirea finală a sistemului european de securitate”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Transcarpatica a fost pana in 1918 la imperiul austro-ungar, apoi pana in 1940 la cehoslovacia…Ukraina totusi nu va intra in nato asa repede…E o tara cu 1/3 din teritoriu la rusi..

    1. De fapt, rușii încă trebuie să mai întoarcă teritorii Ucrainei, cum ar fi regiunea Kuban, Belgorod și părți din alte regiuni alături de frontieră. Oricum, nouă trebuie să ne întoarcă nordul Bucovinei, Bugeacul, Maramureșul istoric. Polonezii tot aspiră la Lvov. Mulți ucraineni ne înjură dacă le spunem că ei au fost complicii rușilor în războiul din Transnistria din 1992. Ei nici măcar habar nu au de asta. Ne învinuiesc că am furat teritorii de la dânșii. Cu așa mentalitate cum să aderi la NATO și UE?

  2. Abia astept ca fratii mei din Macaristan, slugile moscovei, sa ne ajute si pe noi cacauzii sa impiedicam Basarabia sa se reuneasca cu Tara. Abia astept sa dansez din buric impreuna cu Marina Tauber spre gloria eurasiei profetita de Dughin in timp ce fragmentam Basarabia sub privirile kremlineze.

  3. Intrebare: Care e diferenta intre Rusia si Ungaria ?
    Raspuns: Ambele au pretentii teritoriale numai ca Ungaria o sa si-o ia dupa ceafa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *