UE / Nato

Unica ȘANSĂ pentru supraviețuirea R. Moldova este ADERAREA la NATO. ATENȚIE: O ȚARĂ NEUTRĂ, FĂRĂ ARMATĂ a fost ACCEPTATĂ

Cel puțin asta au declarat pentru TIMPUL mai mulți specialiști în securitate şi relaţii internaţionale din RM, care consideră că, odată cu integrarea țării noastre în această structură internațională, se va găsi și soluționarea conflictului transnistrean.

Constituția, independența și neutralitatea

Potrivit articolului 11 din Constituția R. Moldova, țara noastră este un stat neutru și nu permite dislocarea niciunei structuri militare a unui stat străin pe teritoriul său. Potrivit expertului în relații internaționale de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Berbeca, Constituţia R. Moldova trebuie modificată, deoarece, atâta timp cât în ţara noastră avem dislocată armata unui alt stat, nu mai putem fi considerat un stat neutru. Generalul Ion Costaş a spus că una din soluțiile de a salva țara noastră este adaptarea Armatei Naționale la standardele internaționale, cum ar fi efectuarea Serviciului Militar prin contract, dar şi aderarea la un bloc militar internațional, care ar salva statul nostru în cazul unui conflict armat.

Totuși, expertul Veaceslav Berbeca a declarat pentru TIMPUL că R. Moldova nu are mari șanse să se integreze în NATO, deoarece există anumite forțe externe care va împiedica acest lucru. „Ipotetic vorbind, R. Moldova nu are nicio șansă de a se integra în NATO, din cauza Constituției, dar și a faptului că avem un conflict intern cu transnistrenii. Îmi aduc bine aminte că în 1994, deputații care au adoptat constituția au votat ca R. Moldova să fie țară neutră, din cauza conflictului transnistrean și spuneau că doar așa țara noastră va putea soluționa acest diferend. Dacă clasa politică va demonstra un interes sporit față de aderarea RM la NATO, atunci Federația Rusă va declanșa un război prin intermediul forțelor separatiste din Transnistria, la fel cum au făcut-o în 2008 în Georgia”, a menționat Veaceslav Berbeca.

Spre Vest sau spre (V) Est?

Generalul Ion Costaș este de o altă părere. Acesta spune că unica salvare a R. Moldova este aderarea la NATO, întrucât acel pact va impune Federația Rusă să-și retragă forțele armate de pe Nistru.

„R. Moldova are două soluții la moment pentru apărarea integrității teritoriale. Una ar fi aderarea la NATO, iar alta ar fi apărarea integrității teritoriale prin dezvoltarea armatei după modelul elvețian. Multe guri afirmă că țara noastră va fi împiedicată de Rusia să adere la NATO prin declanșarea unui război în Transnistria cum au făcut cu Georgia în anul 2008. Noi trebuie să fim calmi și să soluționăm toate problemele pe cale diplomatică. Este clar faptul că Rusia nu dorește ca armamentul celor de la NATO să fie depozitat la hotarele sale. Rusia nu are dreptul moral să ne împiedice să aderăm la NATO, deoarece ea tot are parteneriate semnate cu această organizație internațională, astfel se va contrazice pe sine. Un alt fapt este retragerea armatei a 14-a de pe teritoriul nostru, care, cred eu, este cea mai mare problemă”, a declarat Ion Costaș.

Deși unele voci spun că cel mai oportun moment de aderare a Moldovei la NATO era în anul 1992, atunci când a fost declanșat războiul de pe Nistru, fostul ministru al apărării de atunci, generalul Ion Costaș, neagă acest lucru.

„Nu era posibil, deoarece țara noastră atunci nu era atât de cunoscută de structurile internaționale. Chiar dacă erau depuse toate actele, n-aveai cum, pe timp de război, să închei un tratat internațional cu o organizație militară, atunci era posibil doar semnarea unui acord de colaborare”, a conchis Costaș.

1. Potrivit datelor disponibile NATO este organizația care alocă forțelor armate 990 de miliarde de dolari, dintre care, doar SUA alocă 680 de miliarde, adică 4,7% din produsul intern brut al ţării. Rusia se clasează abia pe poziția a șasea cu 90 de miliarde de dolari și un coeficient de 4,4 din PIB-ul țării, România ocupă locul 53 cu două miliarde de dolari, iar RM ocupă locul 143 și cheltuiește pentru întreţinerea armatei doar 19
milioane de dolari, ceea ce constituie aproape jumătate de procent din PIB-ul țării.

Evoluția bugetul militar pentru Statele Unite ale Americii, Federația Rusă și China (1992-2012)

Islanda, singura țară membră NATO, care nu are o forță militară proprie, s-a alăturat organizației cu condiția de a nu fi obligată să participe la război. 

(Evoluția economică a Statelor Unite ale Americii, Federației Ruse, China, 1992-2012, trilioane USD)

Statele care contribuie cel mai mult financiar la armatele naționale membre ale organizației NATO: Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Italia, Germania, Spania)



Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *